Freshly Cut Grass Decorative Arborvitae Hedge Manicured Lawn Selective Focus With Shallow Depth Field

Túje se rychle rozrůstá a vyžaduje neustálou péči

Túje je druh stálezeleného jehličnatého stromu, který se pro svou okrasnou hodnotu často vysazuje v zahradách a parcích. Zatímco má túje mnoho výhod, jako je poskytování stínu, soukromí a estetická přitažlivost, existuje také několik nevýhod, které s sebou túje do zahrady přináší. V tomto článku se budeme věnovat nevýhodám túje v zahradě.

Túje mohou poškodit zahradu a vyžadují spoustu práce

Túje mají mělký kořenový systém, což znamená, že mohou způsobit poškození chodníků, příjezdových cest a dalších prvků. Jak kořeny rostou, mohou zvedat a praskat beton, dlažbu a další povrchy, což vede k nutnosti nákladných oprav. Navíc rychlý růst stromu může vyčerpat půdu o živiny, což znesnadňuje růst jiných rostlin v okolí.

Mohlo by vás zajímat:  Starší pokojové rostliny není nutné vyhazovat. Stačí jim vdechnout nový život

Túje má navíc potenciál se rychle šířit a zabírat velké plochy zahrady, což může být problematické zejména v malých zahradách nebo těch, které jsou již přeplněné jinými rostlinami. Túje také vyžaduje pravidelné stříhání, aby si zachovala svůj tvar a velikost, což může být časově náročné. Zanedbání prořezávání stromu přitom může vést k přerůstání a neudržovanému vzhledu, což nemusí být v zahradním prostředí žádoucí. Toto z ní proto činí špatnou volbu pro ty, kteří chtějí nízkoúdržbovou zahradu.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na alergie

Je známo, že túje může u citlivých lidí způsobit alergické reakce, zejména pokud je její pyl přenášen vzduchem. Tyto reakce se mohou pohybovat od mírných až po závažné a mohou zahrnovat příznaky, jako je kýchání, kašel a svědění očí. Pokud jste vy nebo někdo ve vaší domácnosti alergičtí na pyl, nemusí být túje pro vaši zahradu vhodná volba.

Mohlo by vás zajímat:  Hortenzie potěší květy od jara až do podzimu. Při každoročním přesazení budou vždy překrásné

Túje je navíc často ošetřována chemikáliemi, aby se zabránilo napadení škůdci a chorobami, ty však mohou být škodlivé pro životní prostředí a místní živočichy. Tyto chemikálie také mohou u citlivých jedinců vyvolávat alergie.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8645985/, https://www.weekand.com/home-garden/article/thuja-green-giant-hedge-plant-disadvantages-18044383.php
Přidat na Seznam.cz