Ocet a jedlá soda vyčistí pračku a zbaví ji zápachu

Ocet a jedlá soda vyčistí pračku a zbaví ji zápachu

Pračka je základní domácí spotřebič, který pomáhá udržovat naše oblečení čisté a svěží. Postupem času se v ní však mohou hromadit nečistoty, špína, a dokonce i bakterie, které mohou ovlivnit její výkon a zkrátit její životnost. Proto je důležité pračku pravidelně čistit, aby fungovala efektivně a déle vydržela. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je použití octa, přírodního a účinného čisticího prostředku, který dokáže odstranit pachy a skvrny a dezinfikovat.

Jak na čištění pračky octem

K čištění pračky budete potřebovat ocet, jedlou sodu, utěrku z mikrovlákna, kartáč na drhnutí, kartáček na zuby a vodu.

  1. Vyčistěte zásobníky: Vyjměte zásobníky z pračky a umyjte je teplou mýdlovou vodou. Pomocí zubního kartáčku vydrhněte všechny odolné zbytky nebo usazeniny.
  2. Vyčistěte buben: Přidejte 2 šálky octa do bubnu pračky a spusťte cyklus s horkou vodou. Ocet pomůže rozložit veškerý nahromaděný prací prostředek, aviváž nebo nečistoty. Do bubnu můžete také přidat 1/2 šálku jedlé sody, která pomůže pračku dezodorizovat a odstranit skvrny.
  3. Vyčistěte těsnění: Těsnění, které utěsňuje dvířka pračky, může být živnou půdou pro plísně a bakterie. Použijte utěrku z mikrovlákna namočenou v octě k otření těsnění a ujistěte se, že se dostanete do všech štěrbin.
  4. Vyčistěte filtry: Některé pračky mají filtry, které je třeba pravidelně čistit, aby bylo zajištěno správné odvádění vody. Pokyny, jak vyjmout a vyčistit filtry, naleznete v uživatelské příručce.
  5. Čištění zevnějšku: Pomocí hadříku z mikrovlákna namočeného v octě otřete vnější povrch pračky, včetně ovládacího panelu, knoflíků a dvířek. K odstranění odolných nečistot použijte kartáč.
  6. Spusťte cyklus máchání: Jakmile pračku vyčistíte octem, spusťte cyklus máchání, abyste odstranili zbytky octa a jedlé sody.
Mohlo by vás zajímat:  Dokonale čistý sprchový kout rozzáří každou koupelnu. Spolehněte se na známé pomocníky
Zdroj obrázku: Freepik

Tipy, jak udržovat pračku čistou

  • Nepřetěžujte ji: Přetížení může způsobit, že pračka bude nucena pracovat intenzivněji a prádlo nebude prát správně, což vede k většímu usazování nečistot a špíny.
  • Použijte správné množství pracího prostředku. Použití příliš velkého množství pracího prostředku vede k nadměrnému usazování mýdla v pračce, což může vytvářet zápach a ovlivnit výkon pračky.
  • Nechávejte dvířka otevřená. Po každém pracím cyklu nechte dvířka pračky otevřená, aby mohl vzduch cirkulovat a zabránilo se tvorbě plísní.
Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/institute/a23727/how-to-clean-a-washing-machine/
Přidat na Seznam.cz