Bydlenisnu.cz Ekomplex Uvodni

Svodiče přepětí chrání elektroniku nejen před úderem blesku

I vaše domácnost je jistě plná elektronických pomocníků, bez kterých si nedokážete představit život. Citlivější zařízení však může „odrovnat“ i zdánlivě obyčejná porucha v distribuční soustavě. K tzv. přepětí (krátkodobý nárůst napětí v el. síti) dochází také po úderu blesku či po spínaném přepětí. Rizika lze eliminovat pomocí svodičů.

Za jakých okolností dochází k přepětí?

V kontextu s přepětím vám zřejmě jako první přijde na mysl úder blesku. Jedná se o tzv. atmosférické přepětí, a v případě přímého úderu do objektu může vyvolat špičkový proud až 25 000 A. Technici z ABAXU proto připomínají důležitost revize hromosvodů – právě hromosvod totiž představuje jeden ze základních aspektů ochrany před přepětím. Další dva spočívají v kvalitním uzemnění domu a správném pospojování neživých částí.

Mohlo by vás zajímat:  Drahé čističe koberců jsou zbytečné plýtvání penězi. Mnohem lépe poslouží domácí metody

K přepětí však může dojít i při poruše v rozvodné síti, typicky po odpojení neutrálního vodiče kvůli uvolnění svorky s hliníkovým vodičem. Poměrně vzácné je přepětí následkem poruchy v trafostanici.

Časté je naopak přepětí vyvolané spínáním vysoce výkonných spotřebičů, případně několika výkonnějšími spotřebiči v jednom okruhu. Ačkoliv vzniká menší energie než při přepětí z atmosférické elektřiny, na některé citlivější spotřebiče může mít fatální dopad.

Odborníci z podlahářství Ústí nad Orlicí připomínají, že pokud uvažujete o podlahovém vytápění, nesmíte zapomenout na další klíčový prvek ochrany elektrické sítě – proudový chránič. Ochrání vás před nebezpečím úrazu elektrickým proudem.

Mohlo by vás zajímat:  Zaseknutý zámek opravíte i bez zámečníka. Pomoc je snazší, než se zdá

Bydlenisnu.cz Ekomplex 01

Proč instalovat svodiče přepětí?

Fázové vodiče není možné propojit se zemí, protože by zkratovaly. Naštěstí existuje přepěťová ochrana, která absorbuje nadbytečné napětí – a to se díky tomu nedostane až do spotřebiče. Ceny svodičů přitom nejsou vysoké, začínají na stokorunách. Komponenty však mohou ušetřit i desítky tisíc korun.

Přidat na Seznam.cz