Closeup Shot Blue Fire From Domestic Kitchen Stove Top Gas Cooker With Burning Flames Propane Gas Industrial Resources Economy Concept

Výdaje za plyn pomůže snížit několik kroků

Výdaje za plyn mohou tvořit významnou část měsíčního rozpočtu rodiny. Nicméně existuje několik účinných způsobů, jak snížit náklady na plyn a zároveň podpořit energetickou efektivitu. V tomto článku najdete několik užitečných rad, jak ušetřit na plynu a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

1. Pravidelná údržba topení

Pravidelná údržba vašeho topného systému je klíčová pro jeho optimální provoz. Nechte provést pravidelnou kontrolu a údržbu kotlů, sporáků a všech zařízení, která používají plyn. Čisté a dobře udržované systémy spotřebovávají méně plynu a mohou snížit náklady.

2. Nastavení termostatu

Nastavení termostatu na nižší teplotu v zimě a vyšší teplotu v létě vám umožní snížit náklady na topení a chlazení. Použijte programovatelný termostat, který umožňuje automatické nastavení teploty podle vašeho denního režimu.

Mohlo by vás zajímat:  Chytré používání spotřebičů sníží účty za elektřinu

3. Izolace a těsnění

Zajistěte, aby vaše domácí izolace byla v dobrém stavu a nebyly žádné průvěje. Důkladné těsnění oken a dveří může snížit únik tepla z domu, což znamená, že méně energie je potřeba k udržení správné teploty.

4. Energeticky efektivní spotřebiče

Při nákupu nových spotřebičů, jako jsou sporáky, pečící trouby a vodní ohřívače, hledejte modely s označením „Energy Star“. Tyto spotřebiče jsou navrženy tak, aby byly energeticky efektivní a šetřily plyn.

5. Užívání teplé vody s rozumem

Většina domácností spotřebovává velké množství plynu na ohřev vody. Abyste ušetřili, zkuste snížit teplotu vaší ohřívače vody na doporučenou úroveň a ujistěte se, že vaše sprchy a kohoutky nejsou nastaveny na nadměrně vysokou teplotu. Dále můžete zvážit instalaci energeticky efektivního ohřívače vody.

Mohlo by vás zajímat:  Péče o pokojové rostliny v zimě: klíčovou roli hraje světlo a množství vody
White Kitchen Sink Faucet Close Up
Zdroj obrázku: Freepik

6. Využívání slunce

Pokud to jen trochu jde, využívejte denní světlo místo umělého osvětlení. To platí zvláště v létě, kdy můžete vypnout světla a používat denní světlo k osvětlení interiéru.

7. Správné vaření

Při vaření s plynem můžete také ušetřit tím, že použijete poklice na hrnce, což pomáhá udržet teplo a zkracuje čas vaření. Mějte vařič i trouby čisté, aby byl přenos tepla co nejúčinnější.

8. Zkontrolujte svou smlouvu s dodavatelem

Pravidelně zkontrolujte svou smlouvu s dodavatelem plynu a porovnávejte nabídky od různých dodavatelů. Můžete najít výhodnější tarify nebo smlouvy, které lépe odpovídají vašim potřebám.

9. Monitorujte spotřebu

Mohlo by vás zajímat:  Obnovitelné zdroje pomohou snížit náklady na energie

Sledování spotřeby plynu vám umožní identifikovat období, kdy spotřeba stoupá, a přijmout opatření k jejímu omezení. Můžete také použít chytrá zařízení k monitorování spotřeby energie a ovládání topení z dálky.

10. Zvažte přechod na obnovitelné zdroje energie

Pokud jste schopni a máte zájem, můžete zvážit přechod na obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární panely nebo tepelná čerpadla, která mohou snížit vaši závislost na plynu a elektřině.

Ušetření na plynu může být jednoduché, pokud se zaměříte na energetickou efektivitu a provádíte pravidelnou údržbu svých zařízení. Navíc budete přispívat k ochraně životního prostředí snižováním emisí skleníkových plynů. Pamatujte, že i malé úspory mohou v průběhu času významně ovlivnit vaše měsíční výdaje na plyn.

Zdroj: https://www.nerdwallet.com/article/loans/auto-loans/easy-ways-to-save-money-on-gas
Přidat na Seznam.cz