Žluté listy a špatný růst vyžadují rychlý zásah. Želatinový lék vrátí rostliny do kondice
Hledáte osvědčený způsob, jak vyživit své rostliny, ale snažíte se vyhnout chemickým prostředkům? Zkuste zaměřit pozornost na obsah kuchyňských polic a použijte želatinu na domácí a zahradní květiny. Díky tomu získáte levný a snadný způsob hnojení.
Vlastnosti želatiny
Obvykle se využívá v receptech na různé domácí želé, pudinky a je skvělá pro upravení krémových nádivek. Želatina je velmi dobrým zdrojem dusíku. Je to složka, která se rychle z půdy vyčerpá, takže jako milovníci rostlin musíme brát v úvahu její pravidelné doplnění. Bohužel jen zalévání a povídání si s rostlinami často nestačí k vychutnání si svěžích květin. Znaky, které naznačují, že rostliny potřebují dusík, jsou:
- pomalý růst nebo úplné zastavení vývoje rostliny,
- žlutý nebo světle zelený odstín listů,
- rychlý rozvoj kořenového systému na úkor vzdušných částí rostlin a květů.
Větší dávku draslíku obvykle potřebují květiny s velkolepými zelenými listy. Díky jeho doplnění získají intenzivní barvu a na jejich povrchu nenajdete žádné stopy po nepěkném zbarvení. Želatina podporuje rozvoj kořenového systému, díky čemuž jsou rostliny zdravé, odolnější vůči chorobám a mohou snadno přijmout další základní živiny.

Jak připravit želatinové hnojivo
Jedno z kouzel používání domácích hnojiv je to, že s jeho přípravou se dokáže popasovat každý a účinky bývají často opravdu velkolepé. Nepotřebujete ani rozsáhlé znalosti v oblasti zahradnictví, ani specializované vybavení. K výrobě domácího hnojiva pro rostliny potřebujete jednu polévkovou lžíci želatiny. Tu rozpusťte v šálku horké vody. Potom roztok zřeďte ještě ve třech sklenicích studené vody.
S chlazenou směsí zalijte pokojové rostliny, během vegetačního období opakujte alespoň jednou za měsíc. Domácí želatinový lék přináší skvělé výsledky při péči o křídlový květ, fíkus a sansevierii. Jako zdroj vápníku pomůže vyživit také trávník. Želatinové hnojivo je také spojenec při pěstování zelené listové zeleniny, jako je salát, špenát, kapusta, čínské zelí a celer.
Zdroj: https://www.capegazette.com/article/unflavored-gelatin-makes-excellent-fertilizer/26790
