Zdravé mlsání na celou zimu: nasušte si ovoce i zeleninu, nebudete litovat

Sušení ovoce a zeleniny je jednou z nejstarších a zároveň nejúčinnějších metod konzervace potravin. Samozřejmě za předpokladu, že tato akce je provedena správným způsobem. Jak sušit ovoce a zeleninu na konci léta, aby se udržela chuť sezónních produktů po delší dobu? Představujeme nejlepší metody sušení ovoce a zeleniny.

Co je sušení zeleniny a ovoce?

Sušení zeleniny a ovoce, stejně jako například hub, znamená zbavení jich vody pomocí odpařování. Tento proces prodlužuje trvanlivost potravin, což výrazně zpomaluje vývoj plísní a mikrobů. V potravinách vystavených sušení neprobíhají žádné enzymatické a neenzymatické změny, které jsou zodpovědné za rychlé zkažení potravin. Další výhodou této metody je skutečnost, že sušená zelenina a ovoce váží málo a zabírají málo místa, takže se snadněji skladují.

Známé metody sušení zeleniny a ovoce v sušičce a v troubě

Dvěma nejoblíbenějšími metodami jsou sušení zeleniny a ovoce v sušičce nebo v troubě. Sušení zeleniny a ovoce v sušičce je jednou z nejlepších metod sušení. Tímto způsobem lze také prodloužit trvanlivost hub. Abychom však tohoto efektu dosáhli, musíme rovnoměrně rozložit nakrájené ovoce a zeleninu na mřížky sušičky.

Mohlo by vás zajímat:  Antioxidanty uleví tělu od škodlivých látek. Některé potraviny jsou jimi přímo nabité

Za žádných okolností se nemohou překrývat. Později stačí jednoduše spustit zařízení a kontrolovat, zda proces sušení probíhá správným způsobem. Sušení měkkého ovoce může trvat 8 až 16 hodin a doporučuje se provádět je při teplotě asi 60 °C. U tvrdších plodů je doba kratší – od 6 do asi 12 hodin a doporučená teplota je přibližně 60–70 °C.

Zdroj obrázku: Freepik

Sušení zeleniny a ovoce v troubě

Určitá pravidla musí být také dodržována, když se rozhodneme sušit zeleninu a ovoce v troubě s horkým vzduchem. Největší výhodou této metody sušení je skutečnost, že plody pod vlivem teploty vzduchu v zařízení jsou poměrně rovnoměrně sušené a křupavé. V ideálním případě nechte troubu zahřát na asi 50–70 °C. Někteří doporučují také nechat dvířka trouby mírně pootevřená, aby je pára vycházející z ovoce nezměkčila.

Doba sušení zeleniny a ovoce v troubě, stejně jako v případě metody se sušičkou, závisí na typu výrobku a tloušťce jednotlivých kusů zeleniny a ovoce. Menší, jako jsou hrozny, mohou vyschnout po 3 hodinách a větší klidně až po 10 hodinách.

Zdroj: https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/diets/vegetarian/dried-fruits-vegetables/
Přidat na Seznam.cz