Zavařování uchová cenné živiny ovoce i zeleniny. Tyto tři recepty posílí zdraví

Už od nepaměti si lidé dělají zásoby ovoce, zeleniny a hub pomocí zavařování. Domácí zavařeniny mají oproti obchodům obrovskou výhodu: neobsahují konzervační látky a barviva. A vy sami se rozhodnete, kolik soli a cukru do nich přidáte. Právě teď dosahují plodiny plné zralosti a obsahují jedinečné živiny. Nechte se inspirovat našimi zavařovacími recepty a udržte si jejich sílu živin a vitamínů, které oceníte (nejen) v zimním období.

Rajčatové pyré proti rakovině

Rajčata jsou jedinečná zelenina: čím déle se vaří, tím jsou zdravější. Dlouhé dušení je sice připravuje o cenný vitamín C, ale uvolňuje extrémně vzácný antioxidant zvaný lykopen. Ten mimo jiné chrání před rakovinou. Nejlepším způsobem, jak tuto zázračnou látku zachovat, je vytvoření rajčatového pyré.

Zdroj obrázku: Freepik

Umyjte 3 kg rajčat, spařte je, oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Poduste je v hrnci, dokud se nerozpadnou. Důkladně rajčata rozmačkejte a znovu přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut. Nalijte do vypláchnutých nádob, zašroubujte uzávěr a pasterizujte 15 minut. Až horké sklenice vyndáte z vody, postavte jde dnem vzhůru na víko.

Salátová okurka na detoxikaci

Okurky mají odkyselující vlastnosti a pomáhají s detoxikací organismu. Stejným způsobem můžete zpracovat i cuketu nebo patizon. Připravte si:

  • 2 kg salátové okurky,
  • 2 cibule,
  • litr vody,
  • 1/3 šálku octa,
  • 5 lžic medu,
  • sůl, pepř.

Postup: Smíchejte ingredience na nálev a přiveďte je k varu. Mezitím oloupejte zeleninu a nakrájejte na tenké plátky. Pevně je naaranžujte do sklenic a přilijte horký nálev. Navrch dejte několik kuliček černého pepře a zavařte.

Zdroj obrázku: Freepik

Švestky plné zdravotních benefitů

Pokud se chcete chránit před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami, připravte si švestkový džem. Švestky neloupejte, jejich slupka vám dodá vlákninu, která podporuje zdraví trávicího traktu.

Vezměte si cca 3 kg švestek (vyberte pouze zralé a zdravé švestky), umyjte je a zbavte pecek. Vložte je do hrnce se silným dnem, zahřejte na mírném ohni, zakryjte pokličkou a obsah promíchejte. Když švestkám dojde šťáva, sundejte pokličku a nechte je odpařit. Švestky udržujte na mírném ohni asi hodinu za občasného míchání. Odložte stranou do dalšího dne a opět zopakujte odpařování, dokud džem nesníží objem o 1/3. Poté jím naplňte sklenice.

Zdroj: https://thehouseandhomestead.com/8-ways-to-preserve-food-at-home/
Přidat na Seznam.cz