Zavařování může zabavit celou rodinu. Povedené sklenice se stanou netradiční dekorací

Zavařování již od dávných dob patří k jednomu z nejčastějších procesů uchovávání potravin. Je to tradice, kterou nás učili i naše babičky. V dnešní době se k zavařování vrací stále více mladých lidí. Důležitý není jen recept, ale i nádoba, ve které zavařeninu uschováme.

Používejte výhradně skleněné sklenice

Sklo je nejlepší materiál, který dokáže udržet potravinu správně zakonzervovanou. Odzkoušenou klasikou jsou zatáčecí sklenice. Množství druhů, které již dnes můžete koupit, je nekonečné. Různé tvary, velikosti a barvy. Oblíbené se staly také sklenice s hermetickým víkem kvůli jejich snadnému používání. Dávejte však pozor na barvu skla. Je-li průhledné, musíte sklenici uskladnit v uzavřené skříňce, kam neproniká světlo, aby nedošlo ke znehodnocení zavařeniny. Máte-li sklenice s tmavým sklem, můžou být někde vystaveny a působit i jako dekorace.

Takovým stylem můžete k zavařování zavolat i celou rodinu. Starší členové vám mohou pomáhat s přípravou zavařované suroviny a ti nejmladší mohou zatím ozdobovat zavařovací sklenice. Možností je opět strašně mnoho. Nejlepší bude, když to přenecháte dětské fantazii a uvidíte, jak vás dokážou překvapit. Můžete jim k dekoraci připravit různý materiál. Stužky, vlnu, lepidlo, papíry nebo i barvy na sklo. S těmi dokážete vytvořit opravdu jedinečné výtvory a vaší zavařenině to dodá další dech. Možná budou následně děti více motivovány ke konzumaci zavařenin, když si budou moci vybrat tu svou ozdobenou sklenici.

Mohlo by vás zajímat:  Jak si vyladit domácnost k dokonalosti? Dbejte na praktičnost i estetiku
Zdroj obrázku: Freepik

Nezapomínejte na jmenovky

Zavařeniny si vždy dobře označte. Důležitý není jen obsah, ale také datum. Jmenovky můžete také využít jako formu dekorace. Nepoužívejte však silná lepidla, aby se štítek dal smýt a sklenici jste tak mohli znovu použít. Pohár můžete zkusit i omotat barevnými nitěmi. Pro menší děti zvolte hrubší nitě nebo stuhy, aby se jim snadno pracovalo. Potřete sklenici vrstvou kancelářského lepidla a následně pouze omotávejte. Je to ovšem činnost pouze pro trpělivé lidi, takže si dávejte pozor na to, koho touto prací pověříte.

Domácí zavařeniny jsou skvělým zdrojem vitamínů a prospěšných látek. Nejlepší na domácím zavařování je, že přesně víte, co do sklenice vkládáte. Nemusíte se tedy bát různých konzervantů nebo chemických přísad. Proces i příprava mohou být sice zdlouhavé, ale vaše rodina vám může dělat společnost. Zavařování tak nebude prospěšné pouze pro vaše zdraví, ale i pro rodinnou pohodu.

Zdroj: https://www.pinterest.com/mariastoyanova/jam-glass/
Přidat na Seznam.cz