Zavařování je oblíbené, ten nejjednodušší způsob zná přitom málokdo. Inspirujte se netradiční metodou

Léto je jedinečným obdobím, kdy máme k dispozici čerstvé ovoce za nízké ceny. Navíc si ho můžeme vypěstovat i na své zahradě. Mnoho lidí to láká k přípravě zavařenin a marmelád, které si mohou užívat během podzimu a zimy. Připravit je můžeme hned několika způsoby. Mnozí netuší, že mohou zavařovat i v troubě, přitom jde o velmi výhodnou metodu. Je velmi snadná a můžete takto zpracovat hodně sklenic se zavařeninou nebo džemem najednou.

Proč zavařovat ovoce?

Pasterizace je konzervační metodou, při níž zahřejeme obsah sklenic. Díky tomu se zbavíme patogenních mikroorganismů, které by mohly způsobit zkažení surovin. Trvanlivost ovoce díky tomu bude velmi dlouhá, takže ho můžete konzumovat i během zimy. Výhodou je, že zachováte chuť i vitamíny, které se v ovoci nachází. Jestli máte k dispozici domácí ovoce a víte, že všechno nesníte čerstvé, zavařování je nejlepší možnost, jak ho zpracovat. Udělat to můžete mnoha způsoby. Zavaření v troubě je netradiční, ale velmi efektivní.

Zdroj obrázku: Freepik

Zavařování nikdy nebylo jednodušší

Klasickým způsobem zavařování je zahřívání sklenic v hrnci s vodou. Pořídit si můžete i speciální zavařovací hrnec, ale není to nutné. Využít můžete také svou troubu. Je to pohodlnější, a to hlavně při velkém množství sklenic. Do trouby jich totiž vložíte mnohem více než do hrnce. Celý proces díky tomu bude mnohem rychlejší a snadnější. Jak můžete sklenice zavařovat v troubě?

Velký plech vyložte pečicím papírem nebo utěrkou. Sklenice na něj postavte otočené dnem vzhůru. Sklenice by se neměly vzájemně dotýkat. Studený obsah sklenic vložte do studené trouby, teplý obsah do teplé trouby. Teplotu nastavte na 120–130 stupňů a pečte po dobu 30 minut od okamžiku požadované teploty. Poté troubu vypněte a sklenice nechte uvnitř horké trouby dalších 30 minut. Nakonec rozložte dnem vzhůru na připravené místo (ve stínu) a nechte je vychladnout.

Zdroj: https://morningchores.com/oven-canning/
Přidat na Seznam.cz