Začátečníci si snadno upečou domácí chléb podle našeho receptu.
Pečení domácího chleba se stává čím dál oblíbenější aktivitou, protože nabízí jak zábavu, tak možnost kontroly nad jeho složením. Připravit si vlastní chléb umožňuje doladit jeho chuť přesně podle vašich přání. V tomto článku se dozvíte, jak si krok za krokem upéct skvělý domácí chléb.
Co budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- 1 lžička cukru (volitelné pro aktivaci droždí)
- Olej nebo máslo na vymazání formy
Postup:
- Příprava droždí: Pokud používáte sušené droždí, můžete ho aktivovat v teplé vodě. V hrníčku smíchejte teplou vodu, cukr a sušené droždí. Nechte směs asi 5-10 minut odstát, dokud nezačne pěnit a zapáchá po droždí. Pokud používáte čerstvé droždí, můžete ho přidat přímo do mouky.
- Smíchání těsta: Do velké mísy přidejte mouku a sůl. Pokud jste použili sušené droždí, přidejte i aktivované droždí. Začněte míchat a postupně přidávejte vodu. Míchejte, dokud nedostanete těsto, které je hladké a nelepivé.
- Hnětení těsta: Těsto vyndejte z mísy na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 10-15 minut. Hnětíme tak dlouho, dokud těsto není pružné a elastické.
- První kynutí: Vytvořte těsto do koule a vraťte ho zpět do mísy. Zakryjte ji utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto kynout asi 1-2 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Formování chleba: Po prvním kynutí vyndejte těsto z mísy a znovu ho krátce hněťte na pomoučené pracovní ploše. Potom vytvarujte těsto do podoby chlebového bochníku a umístěte ho do olejem vymazaného chlebového plechu nebo formy.
- Druhé kynutí: Chléb znovu zakryjte utěrkou nebo plastovým obalem a nechte ho kynout dalších 30-60 minut, nebo dokud zase nezdvojnásobí svůj objem.
- Předehřátí trouby: V této době předehřejte troubu na 220°C.
- Pečení: Chléb dejte do předehřáté trouby a pečte ho asi 30-35 minut, nebo dokud není krásně zlatohnědý a zazní dutý zvuk, když na něj klepnete na spodní část. Nezapomeňte také na křížový řez na vrchní straně chleba, který umožní chlebu stoupat během pečení.
- Vychladnutí: Po upečení vyndejte chléb z trouby a nechte ho vychladnout na mřížce. Je důležité počkat, než chléb úplně vychladne, než ho krájíte.
A to je vše! Nyní máte vynikající domácí chléb, který si můžete podávat s máslem, džemem, sýrem nebo jakýmkoli jiným oblíbeným doplňkem. Pečení domácího chleba může být zábavným a odměňujícím zážitkem, který vám navíc přinese lahodný výsledek. Takže neváhejte a vyzkoušejte si upéct vlastní chléb!
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-white-bread