Využijte sílu černého rybízu pro své zdraví. Domácí tinktura zažene nachlazení i trávicí potíže
Z dávných dob víme, že tinktury z černého rybízu jsou největším pomocníkem především při nachlazení. Mnoho lidí ale neví, že nachlazení není jediný problém, který lze řešit černým rybízem. Může pomoci při bolestech kloubů, křečích a zmírňuje příznaky otravy jídlem. Je účinný i při bolestech hlavy. Rybíz vyrovnává hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a obsahuje spoustu vitamínů, především vitamín C, B, železo, vápník a vlákninu. Černý rybíz není kalorický, proto se doporučuje jeho pravidelná konzumace.
Zdravotní účinky černého rybízu
Černý rybíz posiluje imunitní systém. Má antioxidační a protizánětlivé účinky. Díky látkám, které rybíz obsahuje, reguluje krevní tlak a posiluje srdce. Pomáhá snížit vysokou hladinu cholesterolu. Výzkum potvrdil, že pravidelná konzumace rybízu chrání ledviny před záněty a infekcemi. Rybíz by do jídelníčku měli zařadit především ti, kteří mají potíže s častými křečemi v břiše. Z černého rybízu se nejčastěji dělají džemy a šťávy.

Domácí recept na nachlazení
Ingredience:
- 1 litr lihu,
- 1 litr vody,
- 500 g cukru.
Nejlepší je nasbírat rybíz přímo na zahradě. Pokud rybíz nepěstujeme, můžeme ho sehnat na trhu. Na přípravu tinktury se doporučuje použít čerstvý rybíz. Je důležité vybrat správné plody rybízu, aby nebyly plesnivé nebo nahnilé. Plody zbavíme stopek, umyjeme a usušíme. Poté vložíme do zavařovací sklenice o objemu dvou litrů. Do sklenice nalijeme jeden litr lihu a 500 ml vody. Celou směs necháme na teplém místě zhruba šest týdnů. Po šesti týdnech směs scedíme a zbytek vody svaříme s cukrem. Jakmile voda s cukrem vychladne, nalejeme ji do sklenice. Tinkturu necháme zrát šest měsíců na chladném a tmavém místě.
Komu se tinktura nedoporučuje
I když je tinktura z černého rybízu velmi prospěšná pro zdraví, nedoporučuje se užívat lidem, kteří mají žaludeční vředy nebo překyselený žaludek.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-currant
