Vyhodit starý chléb je hřích. Lepší je ho rozmočit ve vodě a vylít na zahradu

Hnojivo z chleba patří mezi přírodní prostředky, které si snadno můžete připravit doma. Chléb navíc obsahuje živiny a látky, které rostlinám pomohou v jejich růstu a kvetení. Ukážeme vám jednoduchý recept na hnojivo, které se bude hodit především na rajčata. Tato zelenina je velmi snadná na pěstování, je ale potřeba dodržet několik pravidel.

Kvasnicový základ podpoří plodnost rajčat

Použití chlebového hnojiva může mít na rajčata zajímavé účinky. Můžete se těšit na velké a chutnější plody, kterých bude také o něco více. Jak hnojivo rajčata ovlivní? Podpoří jejich imunitu, zlepší kořenový systém a v neposlední řadě obohatí půdu prospěšnými kvasinkami a dalšími důležitými prvky.

Chlebové hnojivo se bude hodit nejen na rajčata. Použít ho můžete také na okurky nebo papriky, naopak není vhodné na brambory nebo cibuli. Jak si takové hnojivo vyrobit? Je to velmi snadné. Na internetu najdete mnoho receptů, jak si udělat to nejlepší hnojivo z chleba. Kromě chleba nebo vody můžete přidat jód, trávu nebo popel. Jeden bochník chleba nakrájejte, přidejte 10 litrů teplé vody a 10 ml roztoku jódu. Chléb namočte do vody na osm hodin, přidejte jód, promíchejte a filtrujte. Takto připravený roztok aplikuje na rostliny.

Zdroj obrázku: Freepik

Hnojivo nepoužívejte denně

Hnojivo je sice velký pomocník, ale dávejte si pozor, protože ve větším množství může rostlinám naopak uškodit. Kvasnicové hnojivo použijte asi 3× během deseti dní, poté udělejte pauzu. Chlebové hnojivo můžete aplikovat i na sazenice, které pak budou pevnější. Pauza mezi hnojením by měla být asi 14 dní.

Jakmile se objeví rajčata, už hnojivo potřebovat nebudete. Dejte si také pozor na to, že kvasnice pracují v teplém prostředí, a proto sledujte, jakou teplotu má zemina, kterou chcete hnojivem zalévat.

Zdroj: https://en.tomathouse.com/podkormka-xlebom.html
Přidat na Seznam.cz