Vaření brambor urychlí zalití horkou vodou a jedlá soda
Pokud bychom se vás zeptali, kterou potravinu při vaření používáte nejčastěji, možná odpovíte, že jsou to právě brambory. Ty patří mezi základní potraviny. Připravit je z nich možné přílohu k masu i zelenině, slané nákypy, sladké moučníky. Mají tedy různá upotřebení. Před samotnou přípravou je třeba brambory uvařit. Víte, jak zkrátit dobu varu?
Jaké živiny brambory obsahují
Brambory se k nám dostaly někdy v 17. století, a to z Braniborska. Odtud také pochází jejich pojmenování. Ovšem původem jsou brambory z Ameriky a do Evropy přišly až po objevení tohoto kontinentu Kryštofem Kolumbem. Pro evropské obyvatelstvo to bylo velmi výhodné, protože pěstování brambor zamezilo řadě hladomorů, který Evropu často potrápily.
Brambory jsou považovány za dietní zeleninu, kterou si lze dopřát i při úsporné nebo redukční dietě. Obsahují škrob, vitamíny C, B1, B2, B6, PP a kyselinu listovou. Z minerálních látek je to pak zejména draslík a hořčík. Díky tomu jsou cenným zdrojem důležitých živin.
Zalijte brambory horkou vodou
Když brambory vaříte, třeba na bramborovou kaši či pyré, je vhodné je nakrájet na malé kousky. Když je zalijete právě vařící vodou, zkrátíte dobu jejich varu. Budou rychleji měkké. Vodu můžete ohřát třeba v rychlovarné konvici.
Přidejte k bramborám jedlou sodu
Jedlá soda má v kuchyni různé využití. Obvykle se přidává do třených těst, která jsou díky ní pak nadýchaná. Takto lze upéct třeba výbornou bábovku.
Když ale jedlou sodu přidáte do vody, v níž se vaří na kousky nakrájené brambory, zkrátíte tím dobu jejich varu až o deset minut. Nezapomeňte je přikrýt pokličkou, což má také pozitivní vliv na zkrácení času vaření. Ideální je vařit brambory ochucené solí, kmínem i zelenou petrželkou nebo pažitkou, které jim dodají dobrou chuť. Někdo přidává i cibuli.
Zdroj: https://www.herzindagi.com/recipe-tips/how-to-boil-potatoes-fast-article-193772