Užijte si houby v kuchyni po celý rok. Díky usušení si uchovají vůni i chuť

Houby mají nejen jedinečnou chuť, ale také úžasné zdravotní přínosy a vysokou nutriční hodnotu. Proto je dobré si je vychutnat nejen čerstvé ihned po sběru, ale také si některé ušetřit na zimu. Sušení je jednou ze základních metod, které můžete využít. Jaké houby jsou na sušení nejlepší? A na co musíte pamatovat, abyste je usušili doopravdy dobře?

Neuvěřitelně zdravá složka jídelníčku zcela zdarma

Houby jsou obecně velmi zdravé. Poskytují našemu tělu vysokou nutriční hodnotu, a přitom za ně nezaplatíme ani korunu. Stačí, když vyrazíte do lesa s košíkem a budete mít trochu štěstí. Houby jsou plné živin. Obsahují mimo jiné také selen, který posiluje imunitní systém a pomáhá k očištění organismu od těžkých kovů a toxinů.

Jaké houby sušit?

Některé houby jsou na sušení lepší než jiné. V sušené variantě si nejvíce vychutnáte hřiby smrkové, křemenáče a další druhy hřibů. Tyto druhy hub mají kompaktní strukturu, takže se nerozpadají a po usušení budou mít skvělou chuť. Klouzek je pro sušení nejhorší, a proto byste pro ně měli zvolit spíše zavaření. Na sušení nejsou dobré ani lišky, protože jsou velmi jemné a budou se hodně rozpadat.

Mohlo by vás zajímat:  Některé kuchyňské suroviny je škoda dávat do vaření. Pomůžou vyhnat z domova mlsné mravence
Zdroj obrázku: Freepik

Jak probíhá správné sušení hub?

Po sklizni začněte se sušením. Houby budou při nesprávném skladování nejen hořké, ale také nebezpečné pro vaše zdraví. Proto začněte se sušením ihned. Před sušením je neomývejte. Stačí je očistit, zkontrolovat jejich stav a nakrájet na plátky. Díky tomu se budou mnohem lépe a rychleji sušit. Malé houby přitom můžete sušit celé, ale velké vždy nakrájejte.

Sušení můžete provést několika způsoby. Klasický způsob spočívá v tom, že houbami provlečete nit a pověsíte je nad sporák nebo radiátor. Mezi jednotlivými houbami musíte nechat trochu místa. Místo nitě můžete použít také pečicí papír a kuchyňskou mřížku. Usušit je můžete také v sušičce nebo v troubě. Troubu zahřejte na 100 stupňů a nechte v ní houby 15 minut s pootevřenými dvířky. Opakujte, dokud houby nebudou usušené.

Zdroj: https://www.freshoffthegrid.com/how-to-dehydrate-mushrooms/
Přidat na Seznam.cz