442

Přebytky jídla po Velikonocích lze zpracovat v kuchyni nebo využít k hnojení rostlin

Svátky jsou příležitostí k velkému hodování. Mnozí z nás plánují měnu, která má nekonečně mnoho chodů. Bohužel velké hodování s sebou přináší mnohdy i velké plýtvání potravinami a zanechává za sebou spoustu zbytků, které přistávají nakonec v koši. Hodně zbytků však může být ještě užitečných, proto je nevyhazujte bez rozmyslu.

Svátky se zdravým rozumem

Pojďme moudře přistupovat k plánování dovolenkového menu. Nemá smysl dělat obrovské nákupy, pokud máme v úmyslu strávit Velikonoce pouze se členy domácnosti. Máme-li v perspektivě pozvání od vzdálené rodiny a přátel, ať se každý host postará o jiné jídlo. Svátky se mohou starat o salát a dezert. Každý se vyhne jídlu (doma a chůzi „u hostů“), plýtvání jídlem a utrácením majetku na vánoční nákupy.

Mohlo by vás zajímat:  Sprchový kout bude díky domácím prostředkům čistý raz dva. Nezklame ocet ani tableta do myčky

Přesný výpočet přesné části konkrétních výrobků nebo jídel je koneckonců dosti náročný úkol. Mraznička přichází na záchranu. Místo toho, abyste jedli nad limit nebo házeli jídlo do koše, mnoho velikonočních pochoutek se může skladovat déle. Po Velikonocích můžete snadno zmrazit: klobásy, tradiční polévky a také různé druhy koláčů.

9089
Zdroj obrázku: Freepik

Užitečné zbytky

Vařená zelenina je nedílnou součástí vývarů a salátů, které se objevují na prázdninových stolech. Stojí za to vědět, že další porce lze použít na krémové polévky, omáčky nebo guláš. Rostlinné slupky se také široce používají, nejen v kuchyni. Nejběžnější využití je obohacení různými slupkami váš domácí kompost. Budete je moci využít i k přípravě tekutého hnojiva, které bude ideální pro zalévání květin a zahradních rostlin.

Mohlo by vás zajímat:  Lak na vlasy dodá botám lesk a ochranu

Oceníte zeleninové listy, které obvykle hodíte do koše při přípravě jídla. Vynikajícím příkladem ekonomického řízení vašeho inventáře je pesto mrkvových listů. Jediné, co musíte udělat, je umýt je a vysušit a poté smíchat s česnekem, kešu, olejem a solí. Taková specialita má výraznou chuť s náznakem hořkosti a prospěšných vlastností. Mrkvový nápoj má pozitivní vliv na trávení (které je užitečné pro velikonoční obžerství) pomáhá regulovat cukr a tlak.

Zdroj: https://www.lovefoodhatewaste.com/blog/what-do-your-easter-leftovers
Přidat na Seznam.cz