Ty nejlepší ingredience do kuchyně nerostou na záhonech. Obyvatelé panelových domů dobře vědí, kde je najdou

Čerstvé bylinky jsou úžasné do každého pokrmu a mátu si můžete pěstovat na domácí limonády. Bylinková zahrádka přitom nemusí zabrat příliš mnoho místa a zařídit si ji může každý. Koupit pár květináčů a nějaká semínka nebo sazenice není drahé a umístit je můžete na parapety oken nebo na balkon. Tímto způsobem můžete ušetřit peníze za koření, budete mít po ruce vždy něco čerstvého a vaše jídlo bude chutnat mnohem lépe. Podívejme se, co můžete pěstovat v malém květináči.

Bazalka a tymián

Listy čerstvé bazalky budou vonět celou kuchyní, jakmile s nimi začnete pracovat. Oblíbená je zejména ve spojení s italskou kuchyní, protože se skvěle hodí k rajčatům, těstovinám a rybám. Navíc ji můžete jednoduše kombinovat s olivovým olejem, sýrem, česnekem a ořechy. Přidejte jen těstoviny nebo lístky bazalky rozložte na upečenou pizzu a získáte dokonalé, voňavé jídlo.

Tymián také nádherně voní a v kuchyni ho používají hlavně Francouzi, podle kterých se skvěle hodí do polévek, omáček i k masům. Budete díky němu také rychleji trávit tučná jídla a zabraňuje zácpě. Kromě toho krásně a pronikavě voní. Zbavit vás může infekcí v ústech a léčí kašel. Stačí, když si budete kloktat hrdlo odvarem z tymiánu a v případě akné si s ním opláchnete obličej.

Mohlo by vás zajímat:  Maliny nebo rybíz už nikoho nepřekvapí, ale domácí angrešt si získá obdiv netradiční chutí
Zdroj obrázku: Freepik

Oregano a petrželka

Jestli si děláte domácí pizzu, oregano by na vašem parapetu nemělo chybět. Nejen pro jeho úžasnou chuť, ale také důležité vlastnosti. Snižuje plynatost po konzumaci nevhodných potravin. Zajímavostí je, že si oregano dokáže poradit i s vážnou otravou jídlem včetně salmonely. Máte-li žaludeční problémy, bude se vám tato bylinka také hodit a neměli byste na ni při založení zahrádky zapomínat.

Petrželka v tomto seznamu rozhodně nesmí chybět! Obsahuje hodně vitamínu C, a proto byste jí měli konzumovat co nejvíce, abyste měli silný imunitní systém. Nejlépe chutná s česnekem a navíc neutralizuje jeho zápach. Sušená nebo mražená petržel ale nechutná dobře, a proto byste si ji měli vypěstovat sami a vždy ji používat čerstvou. Stačí nasekat malé množství, které udělá hodně parády.

Zdroj: https://theeverygirl.com/how-to-start-an-herb-garden-at-home/
Přidat na Seznam.cz