Tradiční bylina s neobyčejnými účinky: rozmarýn je poklad, který ocení nejen diabetici
Rozmarýn se používá zejména k dochucování jídel. Skoro každý zná tuto aromatickou bylinku, ale málokdo ví, jaké má léčivé účinky. Působí antivirově a antibakteriálně. Pomáhá při normalizaci hladiny cukru v krvi, proto by měl najít stálé místo v jídelníčku diabetiků a lidí s inzulínovou rezistencí. Vyplatí se jej použít ke zlepšení trávení. Co ještě stojí za to vědět o rozmarýnu?
Proč byste měli rozmarýn zařadit do jídelníčku?
Tato bylinka je nejznámější zejména mezi obyvateli středomořské oblasti, hlavně proto, že tam má optimální podmínky pro růst. Rozmarýn paří mezi tradiční bylinky. Je považován za symbol lásky, plodnosti, věrnosti, vyráběly se z něj svatební věnce pro nevěsty. Rozmarýn byl také důležitým prvkem jídelníčku a výzdoby stolu během svatebních obřadů.
Rozmarýn je skvělý pro náš metabolismus. Většina našich chorob má původ v metabolických problémech a dysfunkcích trávicího systému. Proto bychom měli zařadit rozmarýn do svého jídelníčku, a to především v podzimním a zimním období, kdy máme přirozený pokles vitality. Stimuluje sekreci žaludečních šťáv a urychluje trávicí procesy. Pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, proto se doporučuje diabetikům.

Rozmarýn v kuchyni a jeho benefity
Rozmarýn lze konzumovat i ve formě oleje. Rozmarýn nejenže posiluje imunitu, ale je indikován i při léčbě infekcí horních cest dýchacích, ředí hleny a usnadňuje dýchání. Aktivně bojuje proti plísním a virům. Působí uklidňujícím dojmem a při pravidelném používání zlepšuje kognitivní schopnosti jako myšlení, paměť a soustředění.
Tato skvělá bylinka se dokonale hodí do rajčatové polévky nebo omáčky, masové omáčky a k dušenému masu, dušeným a pečeným rybám, zvěřině, dušeným houbám. Tuto bylinku by ale neměly konzumovat těhotné ženy ani kojící ženy a malé děti. Vyhnout by se jí měli i lidé s hypertenzí, žaludečními a duodenálními vředy a ulcerózní kolitidou.
Zdroj: https://azdietitians.com/blog/rosemary-benefits-for-diabetes/
