Syrové jídlo dokáže zabít. Nebezpečné bakterie a toxické látky si vyberou svou daň

Syrový květák, cuketa a červená řepa jsou nejen lahodné, ale i zdravé. Obsahují spoustu vitamínů a i bez vaření či smažení zůstávají lahodně křupavé. Naopak nedostatečně uvařený brambor, fazole nebo houby mohou způsobit zažívací potíže. Některé potraviny není bezpečné jíst zasyrova.

Houby zpomalují trávení

Jíst syrové houby není primárně nebezpečné, ale jejich nadměrná konzumace může způsobit potíže trávicího systému. Vláknina nacházející se v houbách se liší od té, kterou mají rostliny. Obsahuje totiž chitinovou frakci, která výrazně zpomalí trávicí proces a může způsobit nepohodlí a bolest žaludku. Zadržování potravy není pro tělo zdravé, proto byste měli jíst houby s mírou.

Jíst krvavé hovězí z ověřeného zdroje je v pořádku, ale nedostatečně tepelně upravené vepřové je hazardem pro zdraví. Může obsahovat parazity svalovce stočeného nebo tasemnici. Svalovec způsobuje trichinelózu, která může vést až ke smrti. Tasemnice zase vede k anémii, průjmu, zácpě a vyhublosti. Pokud se larvy tasemnice zabydlí v mozku, vyvolávají dysfunkce centrálního nervového systému.

Zdroj obrázku: Freepik

Syrové brambory jsou nebezpečné

Syrové hlízy brambor obsahují alkaloid solanin, který je chrání před chorobami a škůdci. Pro člověka je ale toxický. Nákaza se projeví horečkou, pocením, slabostí a závratěmi. Lusky konzumované zasyrova jsou pro člověka těžko stravitelné a navíc obsahují fytáty, které vážou minerály v trávicím traktu. Omezují vstřebávání železa.

Rebarbora čistí trávicí trakt od toxinů, stimuluje střevní peristaltiku a má dezinfekční vlastnosti. Syrová rebarbora ale obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, která negativně působí na zuby a kosti a přispívá k tvorbě ledvinových kamenů. A nakonec syrová mouka, která může způsobit bolesti břicha, plynatost a zvracení. To jsou příznaky bakterií E. coli, salmonely a listerie, které mohou kontaminovat zrna.

Zdroj: https://www.eatthis.com/foods-never-eat-raw/
Přidat na Seznam.cz