Sto vůní a chutí vnesou do kuchyně jedině bylinky. Malý záhonek se vejde na každý parapet

Bylinky jsou nedílnou součástí našeho života. Používáme je nejen do polévek, omáček nebo k masu, ale zdobíme jimi také saláty. Hodí se i při výrobě kosmetických doplňků. Bylinky si navíc můžete vypěstovat i sami doma, nebudete k tomu potřebovat ani zvláštní místo – postačí kuchyňský parapet.

Naše tělo potřebuje chlorofyl, který nám bylinky dodají ve velkém

Bylinky obsahují chlorofyl, který je vlastně „krví“ rostlin. Říká se ji zelená právě proto, že se jedná o rostlinné barvivo. Pro naše tělo je to zase silný antioxidant, který pomůže našemu zdraví. Proto jsou bylinky pro naše tělo tolik důležité a zdraví prospěšné. Jestli se rozhodnete pro pravidelnou konzumaci bylinek, rozhodně tím neuděláte chybu. I takové bylinky totiž obsahují vitaminy a další cenné látky.

Chlorofyl zvyšuje okysličení buněk, díky tomu si zlepšíte vitalitu, a také vyčistí tělo od toxinů. Zlepšuje také činnost tlustého střeva. Bylinky vás ochrání před sezonními nemocemi, ale také před některými chorobami, jako je cukrovka, rakovina nebo hypertenze. Mezi nejlepší bylinky pak patří petržel, kopr nebo pažitka. Všechny tyto druhy patří mezi takové, které nevyžadují žádnou velkou péči a můžete si je vypěstovat na okenním parapetu.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké výhody má pěstování vlastních bylinek

Kromě toho, že ušetříte spoustu peněz za nákup sušených bylinek, můžete si ušetřit také čas, protože bylinky budete mít jednoduše po ruce. Můžete je používat čerstvé, nasušit si je nebo i zamrazit a mít tak připravené jednotlivé porce například do polévky. Díky bylinkám do sebe dostanete potřebné minerály, budete se cítit dobře a odpočatě a budete fungovat po celý den.

Petržel obsahuje mnoho vitaminu C, kromě toho také vlákninu a železo – proto je důležitá pro krev a také se hodí při dietách. Přidat ji můžete do mnoha pokrmů. Kopr se hodí nejen k bramborám, ale také do tvarohu. Díky němu se vám zlepší trávení a také se urychlí metabolismus. Pažitka je oblíbenou rostlinou například na míchaná vejce, ale hodí se také do těstovin.

Zdroj: https://www.escoffier.edu/blog/culinary-arts/5-benefits-of-growing-your-own-herbs/
Přidat na Seznam.cz