Štěstí přeje připraveným. Hnojení jahod na jaře zaručí bohatou úrodu sladkých plodů

Chystáte se letos mít na zahradě úrodu voňavých, chutných jahod? Jejich pěstování není složité, můžete je mít i na terase nebo na balkóně. Nejsou náročné a při správné péči budete mít bohatou úrodu. S přípravou je ale potřeba začít už teď! Základ je správné hnojení!

Jak správně připravit půdu pro jahody?

Jahody nevyžadují extrémní hnojení. Přesto má obrovský vliv na hojnost úrody i na kvalitu plodů. Nicméně musí být umírněné. Důležitý je kvalitní substrát plný živin, pak již nebudou potřeba vysoké dávky hnojiva. Pokud správně připravíte půdu, do které pak zasadíte jahody, ušetříte si mnoho práce do budoucna. Ideální variantou je k substrátu přimíchat kompost. Alternativou ke kompostu pak může být hnůj. Ale s tím opatrně, nejde použít bezprostředně před výsadbou. Je vhodné se připravit včas, a pokud používáte hnůj, pak musí být kompostovaný.

Hnojení jahod po výsadbě

Pokud máte jahody již několikátou sezónu, půdu pro ně už máte připravenou. I tak ale bude potřeba je dokrmit. A čím nejlépe? Vyzkoušet můžete čedičovou mouku. Je přírodního původu, bohatá na mikro a makro prvky, které jsou nezbytné pro růst rostlin. Jde o velmi ekologický způsob hnojení. Navíc dokáže rostliny chránit před škůdci, mimo jiné i před slimáky. Použití je snadné, lze ji nasypat mezi jednotlivé rostliny nebo klidně na celou rostlinu.

Zdroj obrázku: Freepik

Biohumus

Biohumus je tekuté hnojivo, které naředíte vodou a pak jím jahody zaléváte. Používá se jak na záhony na zahradě, tak i na truhlíky s jahodami na balkónech. Přesné poměry ředění najedete na obalu přípravku.

Pokud zapomenete

Pokud zapomenete, můžete vyzkoušet kejdu. Ta je výjimečná v tom, že ji lze použít až koncem jara. Pokud jste v březnu a v dubnu zapomněli na použití minerálních nebo přírodních hnojiv, můžete začátkem května jahody zalít kopřivovým nebo přesličkovým hnojem.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/strawberry/fertilizing-strawberry-plants.htm
Přidat na Seznam.cz