Staré pečivo najde využití v kuchyni, na zahradě i pro zábavu
Většina lidí staré pečivo vyhodí do koše nebo se vydají k rybníku nebo řece, aby nakrmili kachny. Nic z toho dělat nemusíte. Místo toho se naučte, co udělat se starým pečivem. Existuje mnoho způsobů, jak je využít naplno a zajistit, že nevyhodíte žádné pečivo, za které jste zaplatili své peníze. Sami uvidíte, která z následujících metod bude nejlepší pro vaši domácnost.
Strouhanka nebo krutony
Klasickou metodou zpracování starého pečiva je výroba domácí strouhanky. Jednoduše nastrouhejte nebo rozmixujte pečivo (ideálně rohlíky nebo housky) na jemný prášek. Další možností je nakrájet starý chleba na kostičky a orestovat ho na pánvi (nebo ho dát do trouby) s olivovým olejem, česnekem, solí a bylinkami. Krutony můžete použít do jakékoli polévky.
Chlebový pudink a pečené tousty
V Americe je velmi populární chlebový pudink. Pečivo smícháte s mlékem, vejce, cukrem, vanilkou a rozinkami. Dejte směs upéct do trouby a pochutnáte si. Další možností je nakrájet pečivo na plátky, naplnit sýrem, šunkou a upéct v troubě nebo toustovači.
Jídlo pro zvířata
Staré pečivo samozřejmě můžete využít také pro zvířata, a to domácí i lesní. Slepice nebo kachny budou nadšené, když jim dáte trochu starého chleba nebo rohlíky. Během zimních měsíců ho můžete odnést také do lesa a položit do krmelce. Srnky a další zvířata budou mít radost, až tam pečivo najdou.
Kompost
Možná o tom nevíte, ale staré pečivo můžete kompostovat. Rozdrobte ho na menší kousky a zamíchejte do svého kompostu. Chleba i rohlíky jsou bohaté na uhlík, takže obohatíte svůj kompost o důležité složky. A nebudete mít alespoň pocit, že jste ho jednoduše vyhodili do koše.
Domácí modelína
Modelína z pečiva je zajímavou možností, jak potěšit své děti. Smíchejte rozdrcené pečivo s lepidlem, přidejte potravinářské barvivo a vytvarujte ho do nejrůznějších tvarů. Po vyschnutí můžete na povrch také malovat a vytvořit si zajímavou dekoraci ze starého chleba.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/blog/2022/06/17/6-ways-to-use-up-leftover-bread