Skladba jídelníčku ovlivňuje zdraví ledvin. Škodí jim sůl i nadbytek bílkovin
Ledviny jsou malý dvoupárový orgán. Tvarem připomínají fazole a vykonávají řadu důležitých funkcí. Od vylučovacích přes regulační až po endokrinní. Podílejí se na produkci hormonů a čištění těla od toxinů. Jejich stav závisí hlavně na tom, jak se stravujeme.
Sůl, největší nepřítel ledvin
Dospělý člověk, by neměl konzumovat více než 5 gramů soli denně. To je tolik jako plochá čajová lžička. Ukazuje se však, že většina z nás překračuje bezpečnou hranici konzumace soli. Na vině je hlavně slané občerstvení a výrobky, ve kterých je přítomná sůl, ale naše chuťové pohárky ji ani necítí. Bohužel se sůl nachází také v potravinách, kde bychom ji vůbec nečekali. Je to hlavně z toho důvodu, že je to levná a široce používaná konzervační látka.
Dlouhodobé kouření má řadu negativních důsledků nejen pro ledviny, ale pro celý močový systém. Cigarety mají silný karcinogenní účinek. Zvyšují riziko rakoviny včetně rakoviny ledvin a močového měchýře. Kouření jasně zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy – onemocnění, které se vyvíjí také v tepnách ledvin. A je to jedna z hlavních příčin ischemické nefropatie, tedy selhání ledvin v konečném stadiu.
Rychlé občerstvení a nadměrný příjem bílkovin
Výrobky rychlého občerstvení nejsou jen velké dávky soli, ale také chemické potravinářské přísady, které zatěžují celé tělo včetně ledvin. Koneckonců tyto dvě nenápadné fazole se vedle jater podílejí na čištění těla od toxinů. Bohužel každý filtr má své limity, ledviny také. Bílkoviny jsou jednou z makroživin, které jsou nezbytné k životu. Jejich nadměrná konzumace však nepomůže zdraví nikoho. Ledviny tím budou trpět jako první.
Konzumací výrobků s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou vejce, maso nebo sýr, dodáváme do těla velké dávky fosfátů. To zvyšuje riziko sekundární hypoparatyreózy a nadměrného vylučování vápníku močí. Zvyšuje se tak riziko poškození ledvin a rozvoje osteoporózy. Poslední potravina vás možná překvapí, ale jinak prospěšný špenát dokáže zatížit ledviny. Je to kvůli velkému obsahu oxalátů, které jsou pro tento orgán nebezpečné. Lidé náchylní na ledvinové kameny by měli jeho konzumaci omezit, nebo se jí úplně vzdát.
Zdroj: https://ca.style.yahoo.com/worst-foods-kidney-health-030557041.html