Sirup z borovice postaví během nachlazení znovu na nohy. Využijte sílu jarních výhonků

Jaro je ideální dobou, kdy začít chystat sirup z výhonků mladé borovice. Bude se vám hodit v­ zimě a v podzimních měsících, kdy se ozývají často chřipky, nachlazení a další zdravotní komplikace. Z borovice si můžete připravit sirup, který posílí imunitu a pomáhá vykašlávat.

Kdy sbírat výhonky a k čemu jsou dobré?

Připravit si sirup není vůbec nic složitého. Příprava takového sirupu má dlouhou tradici nejen v sousedním Polsku, ale také u nás. Mnozí sirup používají místo klasických sirupů na kašel, protože má pro tělo mnohem lepší účinky. V zimním období se hodí jako prevence proti nachlazení nebo chřipkám, a tak je dobré ho mít ve sklepě připravený.

Výhonky se pak sbírají v květnu. Můžete začít už v polovině dubna, borovice pak budou pučet ještě celý květen. Mladé výhonky by měly mít mezi 5 až 10 cm, musí být pokryté šupinami a pryskyřicí. Čím více jí bude, tím to bude lepší. Dbejte také na to, aby výhonky nebyly delší. Ty mladé totiž mají hodně cenné šťávy a také nejsou tvrdé. Jsou tedy vhodné na přípravu sirupu.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si připravit sirup z borovice?

Výhonky je vhodné sbírat přímo ze stromů, vybírejte si ale takové, které nestojí u silnice nebo budov, protože jejich zdravotní výhody se tím budou ztrácet. Výhonky najdete po celém stromě, vám se ale budou hodit ty z bočních větví. K ořezání pak budete potřebovat ostrý nůž nebo nůžky, používejte také ochranné rukavice. A poté už se můžete pustit do přípravy sirupu.

Výhonky musíte očistit od hnědých šupinek, nakrájejte je na menší kousky, aby se vám dobře vkládaly do sklenice. Kromě výhonků budete potřebovat ještě cukr, který s nimi smícháte v poměru 1 : 1. Borovice musí vypustit šťávu, proto výhonky pomačkejte, až je budete do sklenice dávat. Střídejte vrstvy výhonků a cukru a nakonec odložte na slunné místo na několik týdnů.

Zdroj: https://www.gastronomblog.com/homemade-pine-syrup/
Přidat na Seznam.cz