Sezóna mladého zelí je v plném proudu. Připravit jde na nespočet chutných způsobů

Sezóna mladého zelí je tady, proto využijte jeho potenciál na maximum. Poslouží k vykouzlení lahodných jídel, evokujících autentickou domácí kuchyni. Zelná polévka s mladým zelím nebo třeba smažené zelí? Než se rozhodnete pro konkrétní recept, zjistěte jeho vlastnosti. I v tomto ohledu má mladé zelí co nabídnout!

Co je mladé zelí?

Fanoušci sezónních produktů ho jedí už od května. Někteří lidé ale netuší, co vlastně mladé zelí je. Jedná se o samostatnou odrůdu? V žádném případě! Je to známé bílé zelí, které však pochází z rané sklizně. Je oceňováno pro mnohé přednosti. Jeho listy jsou jemnější a křupavější a má sladší chuť. Snadno z něj připravíte chutné pokrmy a zpracování mladého zelí nezabere mnoho času.

Jaké jsou zdravotní přínosy mladého zelí?

Odhaduje se, že obsah vitaminu C v mladém zelí je čtyřikrát vyšší než v siláži, která má pověst pokladnice kyseliny askorbové. Z tohoto důvodu by tato specialita neměla být přehlížena, pokud si chceme vybudovat silnou imunitu a pečovat o stav pokožky. Vitamin C také přispívá k pružnosti cév.

Mladé zelí je nízkokalorické, proto by se mělo objevovat na stolech lidí, kterým záleží na jejich postavě. Podporuje trávicí procesy, reguluje činnost střev a odstraňuje zácpu. A co víc, může vám pomoci zbavit se nepříjemného pálení žáhy.

Je také výborným zdrojem cenných minerálů. Za zmínku stojí především draslík, který je klíčovou složkou pro správnou činnost srdce a regulaci krevního tlaku. Díky mladému zelí snáze doplníme nedostatky vápníku a fosforu nezbytných pro zdravé kosti a zuby.

Možné kontraindikace mladého zelí

Přestože se jedná o velmi zdravou zeleninu, konzumace mladého zelí v nadměrném množství se nedoporučuje lidem s onemocněním štítné žlázy. Zvláště opatrní musí být pacienti trpící hypotyreózou. V zelí se nacházejí látky, které mohou vážně omezit vstřebávání jódu a vést k nedostatku tohoto cenného prvku. Velké množství zelí se také nedoporučuje při překyselení žaludku, pankreatitidě a střevních zánětech. Omezit by ho měli i lidé se sklonem k potravinovým alergiím, průjmům a nevolnostem.

Zdroj obrázku: Freepik

Tyto triky se zelím by měl znát každý

Zelí, přestože se v kuchyních na celém světě podává na nespočet způsobů, je také proslulé tím, že je těžko stravitelné. Zvláště pokud jej kombinujeme s dalšími přísadami, které zatěžují trávicí systém, například tučným masem. Abyste se vyhnuli nepříjemným zažívacím potížím, vyplatí se přidat do zelí:

  • majoránku,
  • fenykl,
  • kmín.

Mladé zelí se dá jíst syrové, ale nejčastěji se podává teplé. Někteří labužníci si ale stěžují na nepříjemný zápach, který se z hrnce line. To vše kvůli obsaženým sloučeninám síry. Ukazuje se, že řešení tohoto problému je směšně jednoduché!

  • Stačí do hrnce s vroucím zelí vložit kůrku chleba, nejlépe celozrnného. Chléb absorbuje nepříjemné aroma.
  • Dalším patentem je přidat celý ořech. Nezapomeňte ho před podáváním zelí vyndat.

Co se dá udělat z mladého zelí?

Tato zelenina nám dává téměř neomezenou škálu možností! Jedním z nejoblíbenějších způsobů je mladé smažené zelí, jehož chuť dokonale obohacuje kopr. Pokud nechcete, aby to bylo vegetariánské jídlo, můžete ho okořenit uzenou slaninou nebo klobásou. V této podobě může být zelí servírováno jako samostatné jídlo nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu.

Skvěle chutnají i zelňačka s mladým zelím nebo bigos, které skvěle doplní jarní a letní menu. Nic vám nebrání použít zelné listy k výrobě kultovních hrdliček. Přidávejte je do polévek, například inspirovaných italským receptem minestrone.

Zdroj: https://polishfoodies.com/young-cabbage-recipe/
Přidat na Seznam.cz