Rajčata jsou nejlepší letní svačinkou. Ne ale se všemi potravinami si na talíři rozumí

Červená nebo žlutá rajčata jsou nedílnou součástí našeho běžného jídelníčku. Je to oblíbená zelenina, kterou si dnes můžete vypěstovat nejen na zahradě, ale také na balkoně. Existuje mnoho odrůd, díky kterým můžete kdykoliv sáhnout po jasně červených a kulatých plodech. Obsahují spoustu vitaminů a minerálů, které naše tělo potřebuje. Na druhou stranu by se rajčata neměla kombinovat s některými potravinami.

Rajčata mají vysokou nutriční hodnotu

Rajčata samotná jsou studnicí látek, které naše tělo využije na sto procent. Bohužel v kombinaci s jinými potravinami můžou své vlastnosti ztrácet, a to je pak velká škoda. Proto je potřeba vědět, jaké potraviny k rajčatům nepodávat. Rajčata se vyplatí jíst ve dnech, kdy je velké horko, protože naše tělo dobře hydratují. Díky šťavnatosti snadno uhasíte žízeň a do těla dostanete mnoho prospěšných látek.

Obsahují draslík, ale také zinek, vitaminy C, E nebo K, ale také mají spoustu vlastností, například antioxidační. Kromě toho se hodí výborně do studené i teplé kuchyně. Rajčatová polévka nebo omáčka jsou oblíbenými pokrmy nejen u dětí. S čím ale rajčata nekombinovat, abyste nepřišli o lykopen, což je nejcennější antioxidant?

Zdroj obrázku: Freepik

Lykopen je v rajčatech velmi důležitý

Lykopen patří mezi antioxidanty, které jsou našemu tělu velmi prospěšné. Díky němu máme nejen zdravé oči, ale také nás chrání před nemocemi, jako je cukrovka, nebo dokonce rakovina. Nejvíce se ho v zelenině uchová při syrové konzumaci, ale mnoho lidí si rajčata ještě tepelně upravuje. S jakými potravinami byste je ale neměli kombinovat, pokud o tuto látku nechcete přijít?

Rajčata není dobré míchat například s petrželkou nebo avokádem. Jsou to potraviny bohaté na železo a mohou zničit nutriční hodnotu rajčat. Dalšími plody, které obsahují železo, jsou švestky, rajčata nebo rybíz.

Zdroj: https://www.nogarlicnoonions.com/10-foods-you-should-stop-eating-together/
Přidat na Seznam.cz