„Raději vánoční cukroví upeču sama, než abych místo neznámému cukráři vkládala svou důvěru.“
Snaha ušetřit si práci a nevařit vlastní vánoční cukroví zní lákavě. Ovšem objednat ho není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Klíčovou roli zde hraje otázka hygieny.
Po dobu co jsme spolu to letos bylo poprvé, co se můj mužský, Jirka, rozhodl, že mi uleví od vánočního pečení. „Máš toho hodně, ať si užiješ svátky a jsi víc v pohodě,“ řekl mi, když předevčírem vytáhl notebook a začal mi ukazovat inzeráty. Plno ženských od nás z města i okolí nabízelo pečení cukroví. „Podívej,“ ukazoval mi jednu nabídku za druhou, „tady pečou spoustu druhů a není to ani tak drahý.“
Nejdřív to vypadalo jako fajn nápad. Každý rok s cukrovím mám co dělat, abych stihla všechno, co potřebuju. Ale jak jsem si to v hlavě přebrala, napadla mě jedna věc. Jasně, kdyby to bylo z cukrárny nebo nějaký restaurace, kde dodržují hygienické standardy, mají tam kontroly a tak, asi bych se nebála. Tam víš, co máš, tam musí mít všechno čistý podle pravidel. Ale když si vezmu cukroví od někoho, kdo peče doma ve své kuchyni… No co když to tam má jako prase?
„Jirko,“ řekla jsem, „co když ta paní nemá doma pořádek? Kdo ví, jak peče, jestli si umyje ruce, nebo co když má doma špinavou troubu, nebo celou kuchyni od nějakého chlupatého mazlíčka?“ Jirka se na mě podíval, jakoby mu to vůbec nedošlo. „To jsem nebral v úvahu,“ připustil a už asi viděl, jak tyhle moje pochyby zapůsobily. „Tak to nebudeme riskovat,“ dodal.
Takže jsme se toho nápadu zřekli a já si řekla, že si „užiju“ to pečení jako každý rok. Je pravda, že je to makačka, ale taky to má svoje kouzlo.
A tak se do toho pustím s obvyklým elánem. Nakoupím kila mouky, másla, cukru, ořechů, marmelád… Doma to rozložím po celé kuchyni a začnu. Vím ale, že to s množstvím druhů nechci přehánět. Udělám linecký, vanilkové rohlíčky, kokosové kuličky, i ty čokoládové pracny, co má Jirka tak rád. Víc nic, stejně se potom do toho jenom nutíme, protože nám je škoda to vyhodit nebo zamrazit, když jsem s tím měla tolik práce.
Zdroj: Autorský text, emailový příspěvek