Pro kondenzované mléko už do obchodu běžet nemusíte. Snadno si ho vyrobíte sami

I doma si můžete vyrobit skvělé kondenzované mléko, které bude chutnat jako kupované. Většinou se používá při pečení dezertů nebo při výrobě domácích likérů. Je to krémová a sladká pochoutka, kterou miluje téměř každý. Jak poznáte kvalitní kondenzované mléko a jaké je jeho složení? Přinášíme také recept, podle kterého si ho doma můžete udělat, kdykoli budete mít chuť.

Jak se vlastně kondenzované mléko dělá?

Kondenzované mléko se vyrábí odpařením části vody z kravského mléka. Je to proces, který probíhá při přesné teplotě a jeho poslední fází je sterilizace produktu, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Výsledkem je pak mléko, které znáte z obchodu. Husté, krémové a neskutečně sladké. Podle norem musí kondenzované mléko mít určité procento tuku a také sušiny.

Existuje několik druhů. Klasické kondenzované mléko můžete použít na cokoliv, poté najdete ještě karamelové nebo jinak ochucené. Tím, že kondenzované mléko několik hodin povaříte, získáte karamel také. Přímo hotové tak ušetří spoustu práce. Mléko se prodává většinou v plechovkách, hodně lidí ho používá k oslazení kávy nebo dochucení omáček.

Zdroj obrázku: Freepik

Má podobné vlastnosti jako kravské mléko

Pokud se budeme bavit o neslazeném mléce, jeho vlastnosti jsou hodně podobné tomu kravskému. Obsahuje bílkoviny, vápník i draslík, také vitamin B2. Jsou to látky, které podporují činnost srdce a pomohou budovat imunitu. Jestliže si ale budete dávat kondenzované mléko denně, pro vaše zdraví to nebude nic dobrého. Diabetici by se mu měli úplně vyhnout.

A jak si takové mléko vyrobit doma? Stačí k tomu několik surovin. Do hluboké pánve nebo velkého hrnce nalijte 800 ml mléka. Přidejte 300 g cukru a vařte na mírném ohni asi hodinu, dokud se nevypaří voda. Musíte směs často míchat, jinak se připálí. Nakonec přidejte ještě dvě lžíce másla, povařte 5–10 minut a máte hotovo.

Zdroj: https://greedyeats.com/homemade-condensed-milk/
Přidat na Seznam.cz