Připálený hrnec pomohou vyčistit domácí prostředky. Bude znovu jako nový
Nezáleží na tom, jak dobrý jste kuchař. Každému se jednou za čas stane, že připálí hrnec nebo pánev. Není to vždy příjemné, ale s touto situací si můžete poměrně jednoduše poradit. Musíte jen vědět, jaké domácí produkty k tomu využít. Řekneme vám hned o čtyřech z nich a přidáme k tomu jednoho šikovného pomocníka. Toho najdete v každé drogerii nebo supermarketu.
Ocet
Do připáleného hrnce nalijte vodou a ocet. Tekutina musí zakrýt všechny připáleniny. Postavte hrnec na sporák, přiveďte tekutinu k varu a nechte ji vařit 10-15 minut. Snižte teplotu a nechte tekutinu vařit dalších 10-15 minut. Nakonec hrnec umyjte jako obvykle.
Jedlá soda a ocet
Chcete ještě zesílit octový efekt? Smíchejte vodu, ocet a jedlou sodu v poměru 1:1:1 a naneste směs na připálená místa. Nechte směs působit asi 30 minut a potom ji jednoduše vyčistěte pomocí houbičky. Jedlá soda a ocet zajistí, že připáleniny budou měkké a snadno je odstraníte.
Citronová šťáva
Další možností je použití citronové šťávy. Do připáleného hrnce nebo pánve nalijte vodu a citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Přiveďte směs k varu a vařte ji po dobu 15-20 minut. Citronová kyselina působí změkčujícím způsobem na připáleniny.
Sůl
Velmi odolné připáleniny můžete odstranit solí. Smíchejte horkou vodu s hrstkou soli. Naneste tuto směs na připálená místa a nechte ji působit přes noc. Ráno bude velmi jednoduché odstranit připáleniny, které nedokázal odstranit ocet ani kyselina citronová.
Kvalitní drátěnka
Na čištění hodně špinavého nádobí samozřejmě potřebujete také kvalitní drátěnku. Musíte se ujistit, že je dostatečně jemná. Nechcete si poškrábat své nádobí. Použijte drátěnku i na připáleniny a odstraníte je velmi jednoduše. Spojte tohoto pomocníka s dalšími metodami a sledujte, jak spálené jídlo zmizí z vašeho cenného nádobí.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-clean-a-burnt-pan-we-tested-5-methods/