Při vaření rajčatové polévky dělá většina lidí zbytečnou chybu. Nevědomky tak riskují své zdraví

Při vaření rajčatové polévky dělá většina lidí zbytečnou chybu. Nevědomky tak riskují své zdraví

Rajčatová polévka patří mezi oblíbené druhy, a to hlavně během léta. Oblíbená zelenina podávaná s nudlemi chutná jednoduše skvěle. Čerstvá rajčata jsou základem zdravé stravy a pro naše tělo je jejich konzumace velmi důležitá. Odborníci ovšem varují, že byste měli vždy používat čerstvá rajčata, i když mnoho lidí používá hotové omáčky nebo konzervovaná rajčata.

Co nejíst, když chcete předcházet rakovině?

Jsme to, co jíme. Většina z nás si to dnes již uvědomuje a podle toho se také stravuje. Strava má obrovský vliv na naše zdraví a vývoj nejrůznějších onemocnění. Každodenní jídelníček musíte sestavovat tak, aby podporoval váš organismus. Konzumací kvalitních potravin můžete snížit riziko nemocí a rakovina je jednou z nich.

Protirakovinná strava se musí skládat hlavně z čerstvých a lokálních produktů. Založit byste ji měli na ovoci a zelenině, které jsou bohaté na živiny, vitamíny a minerály. Jestli chcete ve svém životě snížit riziko rakoviny, měli byste se vyhýbat zpracovaným potravinám, rychlému občerstvení a surovinám, které obsahují škodlivé konzervační látky. Nejlepší je přirozená a domácí strava.

Mohlo by vás zajímat:  Úklid prospívá lidskému zdraví i mysli, zjistili vědci. Stačí 20 minut denně
Zdroj obrázku: Freepik

Co nikdy nedávat do rajčatové polévky?

Odborníci věří, že bisfenol A (BPA) přispívá k rozvoji mnoha onemocnění (včetně rakoviny). Tato látka je pro zdraví škodlivá a bohužel se používá při výrobě plastových obalů, potravinářských obalů a hliníkových plechovek. Do těla se může dostat v případě, že sníme potraviny v těchto obalech prodávaných. Z tohoto důvodu byste se měli vyhýbat potravinám, které jsou takto opatřeny.

K tomu se řadí také rajčata v konzervě. Jestli chcete používat konzervovaná rajčata, měli byste se v první řadě podívat na samotnou plechovku. Je-li na ní uvedeno „BPA free“, můžete je klidně použít beze strachu o vlastní zdraví. Až budete příště vařit rajčatovou polévku, omáčku nebo jiný pokrm s rajčaty, snažte se vždy používat čerstvou zeleninu (ideálně v bio kvalitě).

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331, https://arnika.org/en/news/bisphenol-a-danger-hidden-in-food-packaging, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4602822/, https://www.webmd.com/cancer/ss/slideshow-cancer-fighting-foods, https://www.eurekalert.org/news-releases/535336, https://healyeatsreal.com/why-you-should-never-use-canned-tomatoes/
Přidat na Seznam.cz