Při nadýmání uleví správná dieta. I zelenina nebo ovoce mohou způsobit obtíže

K životu potřebujeme jídlo a pití. V dnešní době je výběr potravin rozmanitý, ale to neznamená, že bychom měli konzumovat vše, na co máme chuť. Někdy reaguje tělo po snězení určitých potravin různě, a to třeba nadýmáním a silnou plynatostí. Tento stav může být zapříčiněn špatnou stravou, která způsobí kvašení v žaludku. Jakým produktům bychom se měli raději vyhýbat?

Stále více lidí má potíže se silným nadýmáním a plynatostí. Většinou za to mohou fermentační procesy ve střevech. Narušené kvašení je spojeno s nesprávným stravováním. Podle výzkumů může dieta FODMAP pomoci.

FODMAP dieta

Smyslem této diety je vyloučení produktů obsahujících sacharidy a fermentující oligosacharidy. Jde o složky, které naše tělo špatně vstřebává. Jako příklad poslouží tyto potraviny:

  • zelenina (paprika, mrkev, salát, okurky, rajčata, lilek, celer, batáty a pažitka),
  • ovoce (dýně, banány, kiwi, mandarinky, hrozny, pomeranče, jahody, citron, ananas),
  • mléčné výrobky (mozzarella, parmazán, sýr čedar, brie, máslo, mléčné výrobky bez laktózy a vejce),
  • drůbež a ryby.

U pečiva dejte přednost bezlepkovému chlebu, používejte ovesné vločky, rýžové vločky a bezlepkové těstoviny. Za zmínku stojí zařadit do jídelníčku i různé ořechy.

Mohlo by vás zajímat:  Ořechové listy jsou cennější než samy vlašáky. Udrží bystrou mysl i mladistvý vzhled
Zdroj obrázku: Freepik

Čeho se raději vyvarovat u FODMAP diety?

Ze zeleniny vynechejte určitě cibuli, česnek, pórek, kapustu, růžičkovou kapustu, artyčoky, červenou řepu, květák, kukuřici a chřest. Na ovoce nesmíme taky zapomenout, zde se vyplatí nejíst jablka, hrušky, mango, ostružiny, meruňky, broskve, nektarinky, třešně, švestky a višně. Pozor na mléčné výrobky, žitný a pšeničný chléb, müsli, med, kešu a pistácie.

Během FODMAP diety je důležité dodržovat správný pitný režim. Každý den byste měli vypít minimálně dva litry vody. Jako alternativa poslouží bylinné nálevy. Do svého jídelníčku byste měli zařadit bylinky a koření (kmín, majoránku, mátu, šalvěj, tymián a rozmarýn).

Probiotika

Velice důležitou roli hrají probiotika, jelikož pomáhají udržet rovnováhu bakteriální flóry. Přírodní ingredience patří mezi ty vhodnější. Určitě užívejte siláž, zejména kysané zelí. V případě silných negativních příznaků navštivte v první řadě lékaře.

Zdroj: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/fodmap-diet-what-you-need-to-know
Přidat na Seznam.cz