Cooking Gas Stove Pot Gas Burner Home Cooking Concept

Poklička zkrátí dobu vaření a ušetří plyn

Používání poklic při vaření je jednoduchý, ale účinný způsob, jak urychlit proces vaření a zvýšit energetickou účinnost. Pokličky zachycují teplo a vlhkost, aby se vaše jídlo uvařilo rovnoměrně a zachovalo si chuť, a to vše při současném snížení potřebného množství plynu. V tomto článku prozkoumáme tipy, jak efektivně používat poklice ve vaší kuchyni, abyste ušetřili čas a energii.

Vyberte si správné víko

Ujistěte se, že používáte poklici, která správně pasuje na váš hrnec nebo pánev. Dobře padnoucí víko utěsňuje teplo a vlhkost a pomáhá tak uvařit vaše jídlo rychleji a efektivněji.

Mohlo by vás zajímat:  Psi jedí trávu pro její chuť i proto, aby ulevili svému trávení

Předehřejte hrnec nebo pánev

Před přidáním ingrediencí předehřejte nádobu s poklicí. Tento počáteční nával tepla pomáhá nastartovat proces vaření a zkracuje čas a energii potřebnou k dosažení požadované teploty.

Na vařící vodu použijte poklice

Když vaříte vodu na těstoviny, rýži nebo jakýkoli jiný pokrm, použijte na hrnec poklici. Víko pomůže rychleji vařit vodu a udržovat teplotu, což vám ušetří čas i plyn.

woman-cooking-kitchen
Zdroj obrázku: Freepik

Snižte nastavení teploty

Jakmile dosáhnete požadované teploty, snižte teplotu na mírný plamen a přikryjte poklicí. Zachycené teplo bude i nadále vařit vaše jídlo rovnoměrně a často můžete snížit nastavení teploty, čímž ušetříte plyn a zároveň zachováte stabilní proces vaření.

Mohlo by vás zajímat:  Zubní pasta rozzáří nejen náš chrup. Navrátí čistotu a lesk také běžně používaným věcem

Sledujte dobu vaření

S poklicí je důležité pečlivě sledovat vaření, aby nedošlo k převaření. Schopnost poklice udržet teplo znamená, že některá jídla se mohou uvařit rychleji, než byste očekávali.

Zeleninu vařte v páře s menším množstvím vody

Při vaření zeleniny v páře můžete použít méně vody a těsně přiléhající poklici. Pára zachycená uvnitř hrnce uvaří vaši zeleninu rychle a méně vody znamená méně času stráveného čekáním na její odpaření.

Zkuste jídla z jednoho hrnce

Vaření celých jídel v jednom hrnci nebo pánvi s poklicí nejen šetří váš čas, ale také snižuje spotřebu energie. Chutě se prolínají a navíc máte méně nádobí k čištění.

Zdroj: https://www.entergynewsroom.com/article/does-putting-lids-on-pots-really-cook-food-faster/
Přidat na Seznam.cz