Closeup Mold Aspergillus Fumigatus Red Tomato Laboratory Research Food Products

Plesnivou potravinu nestačí odkrojit, napadený je celý produkt

Správné skladování potravin je velmi důležitou činností, protože se tím předchází tomu, aby došlo k jejich znehodnocení. Některé je možné dát jen do spíže, jiné potřebují chladnější prostor ledničky. V každém případě je třeba dohlížet na to, aby se na potravinách nevytvořila plíseň.

Plíseň odříznout a jídlo sníst

V minulosti bylo běžnou praxí, že se plísní napadené ovoce nebo zelenina po odkrojení běžně konzumovaly. Stejně tak marmeláda, které se na povrchu sklenice plíseň vytvořila. Hospodyňky jen plíseň sebraly lžičkou a zbytek marmelády se v pohodě snědl s tím, že tam přece už plíseň není. Moderní poznatky ale říkají, že plíseň je i v místech, kde není vidět, pokud už se na povrchu potraviny jednou vytvořila. Výzkumy navíc zjistily, že je plíseň karcinogenní, a proto ji jíst není vůbec vhodné.

Mohlo by vás zajímat:  Měsíc jsem vracel plastové lahve do výkupu. Nic podobného nechci nikdy opakovat
Zdroj obrázku: Freepik

Proč vzniká plíseň na potravinách

Na potravinách se plíseň obvykle vytvoří tehdy, když má k tomu vhodné podmínky. U džemů a marmelád je předpokladem nedokonalá konzervace nebo špatně sterilizované zavařovací sklenice. Plísně ke svému růstu potřebují hlavně dostatek vlhkosti a samozřejmě také organickou hmotu, na které se uchytí. Tou mohou být právě potraviny, které jsou přímo ideální. Nejčastěji se s plísní setkáme u ovoce, zeleniny, sýrů nebo chlebu či jiného pečiva. Proto je třeba například chléb uskladňovat na dobře větraném místě.

Mohlo by vás zajímat:  Zásuvku pod troubou využívá většina lidí špatně. Na její pravý účel někteří nikdy nepřijdou

Nejznámější druhy plísní na potravinách

Na potravinách se většinou setkáte s plísní hlavičkovou (Mucor mucedo), která na potravinách vytváří bílý povlak. Na citrusových plodech se vyskytuje štětičkovec (Penicillium), který má zelenošedou barvu. Z něho se vyrábí penicilin. To ale neznamená, abyste takto postižený citrusový plod konzumovali. Plísní napadenou potravinu je vhodné celou vyhodit, a předejít tak případným zdravotním problémům, které by z konzumace takového jídla mohly vzniknout.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/what-happens-if-you-eat-moldy-food/, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-mold-food, https://certifiedmoldassessments.com/can-mold-cause-cancer/, https://sciencing.com/why-does-mold-grow-food-4966797.html
Přidat na Seznam.cz