Orientální nápoj ajran posílí imunitu, snadno si ho připravíme v pohodlí domova
Možná už jste slyšeli o ajranu, jde o velmi populární nápoj na Blízkém východě. Nemusíte však cestovat tak daleko, abyste ho ochutnali. Jeho příprava je velmi jednoduchá a jeho základem je jogurt smíchaný s vodou. Doporučujeme vám ho vyzkoušet, pokud jste ještě neměli příležitost. Ajran posiluje imunitu, podporuje funkci střev a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
Co je to ajran
Ajran (ayran) je turecký nápoj, jehož popularita už dávno překročila hranice Turecka a Blízkého východu. Je vyroben z jogurtu (z ovčího, kravského nebo kozího mléka) a vody, může se ochutit solí, obvykle se přidává do směsi na žádost. Má mírně kyselou, někdy slanou chuť a hladkou texturu. Někdy se připravuje se špetkou pepře nebo několika lístky máty.
Obvykle se podává silně chlazený s pěnou na povrchu. Můžete si jej koupit v restauracích i v obchodech s potravinami. Ajran, podávaný s kebabem, je považován za perfektní spojení v mnoha zemích, hodí se dobře k jídlu, které je tučné a mastné. Obyvatelé Turecka považují ajran za jeden z nejzdravějších nápojů. Je také jedním z nejvíc konzumovaných. Podle Nutrition Advance je ajran po vodě nejčastěji konzumovaným nápojem v zemi.
Živiny z ajranu
Ajran je rychlý a snadný způsob, jak doplnit vyčerpané zásoby živin a minerálů v těle. Má málo kalorií, je bohatý na bílkoviny, živé bakteriální kultury a minerální soli. Poskytuje mimo jiné také vitamin A, vitamin D, vitaminy B, vápník a sodík. Ajran je nápoj, po kterém lidé sahají po celý rok, ale v létě je obzvláště oblíbený. Perfektně tlumí žízeň, hydratuje a umožňuje tělu doplnit hladinu elektrolytů. Na podzim a v zimě posiluje imunitu.
Má málo kalorií, takže může být důležitou součástí zdravé výživy včetně té, která je zaměřena na hubnutí. Ajran je vynikající zdroj prospěšných bakterií potřebných pro správné fungování lidského trávicího systému. Probiotika zvyšují počet prospěšných mikroorganismů ve střevech a snižují produkci toxinů patogenními druhy. Živé bakteriální kultury zlepšují trávení, regulují peristaltiku střev a zabraňují průjmu.
Zdroje: https://www.thedeliciouscrescent.com/ayran-yogurt-drink/ https://www.escoffieronline.com/ayran-a-popular-middle-eastern-beverage-benefits-your-health/