Nenechte se napálit. Pravý med bezpečně poznáte podle barvy, chuti i konzistence
Med má pozitivní vliv na imunitu těla a je skvělým společníkem při různých onemocněních. Tady však jeho výhody nekončí. Důležitým faktorem však je, aby byl med kvalitní. Med totiž patří mezi tři nejčastěji padělané výrobky na světě spolu s olivovým olejem a mlékem.
Rozpoznání medu v závislosti na druhu
Pokud vás zajímá, jak rozpoznat skutečný med, zjistěte také, s jakými druhy medu máte co do činění. Jednotlivé odrůdy medu se navzájem liší chutí, vůní nebo vlastnostmi. Včelařský portál dává rady, podle kterých je lze rozlišit. Řepkový med: V tekutém stavu je bezbarvý, případně slaměný. Po krystalizaci, která je poměrně rychlá, mění barvu na bílou nebo krémovou. Můžete v něm cítit vůni květů řepky.
Vícekvětý med: Jeho jarní odrůda je docela jasná a jemná v chuti. Můžete však cítit sladké aroma. Med sklizený v létě je tmavší a má ostřejší chuť. Akátový med: Má lehkou slámovou barvu nebo nažloutlou. Když krystalizuje, změní barvu na bílou nebo světle žlutou. Voní velmi intenzivně, s výrazným náznakem akátových květů. Chuť je velmi sladká, bez výrazných tónů hořkosti nebo kyselosti.

Další druhy medů
Lipový med: Vyznačuje se světle žlutým nebo mírně jantarovým zbarvením. Někdy můžete mít dojem, že jeho chuť je silná, dokonce mírně kořeněná nebo hořká. Medovicový med: Jedná se o tmavý, téměř hnědý, hnědý nebo zelený med. Jeho barva závisí na druhu stromu. Chuť je dost silná a ostrá. Můžete v něm cítit tóny pryskyřice.
Pokud nechcete med zkoušet, je také jiná možnost, jak zjistit jeho kvalitu. Stačí vzít čajovou lžičku produktu a ponořit jej do studené vody. Pokud se med nepravidelně rozpouští a vytváří prameny, je to znamení, že máme co do činění se skutečným medem. Umělý med, který se skládá většinou z cukru, se rozpustí mnohem rychleji a rovnoměrně.
Zdroj: https://bee-america.com/blogs/news/how-to-detect-fake-honey
