Nejlepší večírky končí kocovinou. Zpátky na nohy postaví dobré jídlo a pití

Pár skleniček tvrdého, jindy zase více piv nebo celá láhev vína při celonočním mejdanu nebo na oslavě. Důsledky jsou pak zřejmé druhý den, kdy nastává stav, kterému se říká „kocovina“. Jak bojovat s takzvaným syndromem druhého dne, kdy bolí hlava, žaludek trpí velkou nevolností a celý organismus dehydratací? Pomocí přírodních metod vám bude brzy lépe. Jaké prostředky účinkují nejlépe?

Syndrom druhého dne

Kocovina neboli syndrom druhého dne značí stav po alkoholovém opojení. Je způsoben vypitím velkého množství alkoholických nápojů během krátké doby. Ke zhoršení stavu kocoviny patří únava, doprovodným jevem jsou žízeň, citlivost na světlo a hluk, třes a bolesti svalů. Co je příčinou tohoto stavu? Aldehyd kyseliny octové vznikající při rozkladu alkoholu v organismu, který je ale též známkou začátku střízlivění. Jedná se o toxickou látku, proto může docházet k nevolnosti, zvracení, malátnosti, nechutenství, někdy také k nespavosti. Kocovina může zvýšit krevní tlak, způsobit nadměrné pocení nebo vést k celkové podrážděnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Večírek bez důsledků? Bez alkoholu!

Jak se vyhnout kocovině? Nejsnazší je nepít alkohol vůbec, což je rada, kterou mnozí nechtějí slyšet. Pro zmírnění dopadů alkoholu na organismus je dobré začít oslavu nebo večírek dostatečně vydatným, tučným pokrmem. Dále se doporučuje během celého večera doplňovat tekutiny, například pomůže sklenice vody po každém drinku. Ke kocovině též přispívají míchané nápoje nebo kombinace alkoholu se sycenými nápoji. A jak rozhodně kocovinu neléčit? Alkoholem!

Šťáva z kysaného zelí, banán i kiwi

Jak ulevit organismu od kocoviny? Především doplněním vhodných tekutin, protože je tělo dehydratované, což vede k bolestem hlavy. Doporučují se nápoje s vysokým obsahem vitamínu C a antioxidantů, pomůže šťáva z kysaného zelí nebo nálev z nakládaných okurek. Mimo tyto nevšední léky jsou vhodné i jiné ovocné nebo zeleninové šťávy, zejména rajčatová nebo z červené řepy.

Z čajů je možné zklidnit trávení pomocí mátového, heřmánkového nebo zázvorového čaje. Minerály a antioxidanty vhodně doplní banány, kiwi nebo citrusy, k tomu obsahují fruktózu. Jaké další potraviny pomohou? Vajíčka i kuřecí vývar, z polévek jsou vhodné též zelňačka nebo okurková, které pomohou zklidnit trávení. A čím kocovinu rozhodně neléčit? Kávou, protože kofein dehydratuje, bolesti hlavy jsou pak o to větší!

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/5-foods-that-can-beat-your-holiday-hangover/
Přidat na Seznam.cz