Mražení uchová potraviny dlouho čerstvé. Ne vše ale do mrazáku skutečně patří

Mražení uchová potraviny dlouho čerstvé. Ne vše ale do mrazáku skutečně patří

Zamrazování je oblíbeným způsobem uchovávání potravin, který prodlouží jejich trvanlivost a zachová jejich nutriční hodnotu. Existují ale potraviny, které by zamrazovány být nikdy neměly, protože tím ztrácí svou chuť nebo zdravotní přínosy. V některých případech mohou být dokonce i nebezpečné. Týká se to nejen potravin, které už jednou byly rozmražené, ale i dalších.

Struktura mléčných výrobků se zničí

Rozhodně se nedoporučuje zamrazovat mléko a mléčné výrobky, jako je jogurt, smetana a měkké sýry, například mozzarella a ricotta. Při zmražení se mohou jednotlivé složky těchto potravin oddělit a ztratit svou konzistenci. Totéž platí pro žluté sýry, které mohou při nízkých teplotách změknout. Nezamrazujte ani brambory, které mění svou strukturu a stávají se měkkými a suchými. Podobně se chovají i další potraviny se škrobem, například rýže a těstoviny.

Ani zelenina a některé ovoce do mrazáku nepatří. Voda v nich obsažená se při vystavení nízkým teplotám změní na drobné ledové krystalky, které mohou způsobit porušení buněčných membrán. To má za následek změnu chuti a textury zeleniny a ovoce, které jsou pak vodnatější a méně chutné. Týká se to třeba rajčat, hlávkového salátu, okurek, melounu, pomerančů, citronu a hroznů.

Mohlo by vás zajímat:  Jak zefektivnit chod domácnosti a ušetřit? Řešení přináší společnost TME a polovodičové relé
Zdroj obrázku: Freepik

Džusy budou krystalizovat

Čerstvě vymačkané šťávy z ovoce a zeleniny, případně hotové džusy, by se rovněž mrazit neměly. Šťávy například z pomerančů nebo grapefruitů patří k produktům, které by se měly konzumovat ihned po jejich přípravě. Při nízkých teplotách mohou krystalizovat a po rozmrazení už nebudou chutnat tak dobře.

Nedoporučuje se zmrazovat ani vejce, ať už vařená, nebo smažená. Po rozmrazení totiž budou bez chuti a gumová. Do mrazáku ovšem nedávejte ani čerstvá a syrová vejce, protože skořápky mohou při vystavení nízkým teplotám prasknout. Jediným řešením je zamrazit žloutek a bílek odděleně, například ve dvou uzavřených nádobách.

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/11-things-you-should-never-put-in-your-freezer-article
Přidat na Seznam.cz