Květák se může stát hrdou součástí každého jídelníčku. S těmito triky se vždy povede uvařit

Květák je chutná zelenina, ale mnoho lidí ho vůbec nemusí. Přitom se dá sehnat po celý rok a uvařit si z něj můžete lahodné pokrmy, které jsou zdravé. Jak ale uvařit květák tak, aby nebyl hořký a aby se nerozpadal? Ukážeme vám jednoduché triky, díky kterým bude vaše květákové jídlo dokonalé.

Zapomeňte na smažený květák

Lidé si pamatují hlavně z dětství smažený květák, není to ale jediné jídlo, které si můžete udělat. Vynikající je například květáková polévka nebo si tuto zeleninu zapečte spolu s masem a další zeleninou. S květákem můžete uvařit opravdu lahodné pokrmy, které budou chutnat celé rodině. Mnoho lidí ale netuší, jak ho správně připravit.

Jak vařit květák? Triky, které by měl znát každý kuchař

Co udělat z květáku? Tuto otázku si kladou všichni milovníci zeleninových chutí v jarní a letní sezóně. Tradičně se podává s opraženou strouhankou, ale k dostání jsou i steaky z grilovaného květáku a různé guláše. Než se však rozhodneme pro konkrétní recept, měli bychom se naučit nejdůležitější pravidla související s vařením květáku. Díky našim tipům zmizí nepříjemný zápach, který z hrnce při zpracování obvykle vychází, a zelenina si zachová svůj atraktivní vzhled.

Jak koupit květák?

Příprava chutných jídel začíná ve fázi nákupu. Těžko bychom zachránili pokrm, jehož základem je stará zelenina nevalné kvality. Pokročilé kulinářské dovednosti a hora koření v takové situaci nepomohou. Na co si dát pozor při nákupu na trhu nebo v zelinářství?

  • Růžičky květáku by měly být jednotné, světlé barvy. Jakékoli tmavší zabarvení je špatně.
  • Musíte se také podívat na listy. Povadlé listy se žlutými skvrnami svědčí o tom, že květák je na pultě už dlouho, a neměli bychom si ho brát domů. Vyberte zeleninu s pružnými a zelenými listy.
  • Nenakupujte do zásoby. Květák můžete v lednici uchovávat nejdéle tři dny, proto se ho snažte spotřebovat co nejdříve. To vám také poskytne nejlepší chuť.

Jak vařit květák? Základní informace

Před vařením je nutné odstranit tvrdou část stonku. Listy se musí také oddělit, ale nevyplatí se je hned vyhazovat. Po důkladném vyčištění je můžete přidat do koktejlů, smoothie, polévek nebo je zapéct v troubě a připravit z nich domácí zeleninové chipsy. Ale až se vrátíte ke květáku, nezapomeňte ho opláchnout pod studenou tekoucí vodou.

Květák se obvykle vaří vcelku. Středně velká zelenina vyžaduje přibližně 2,5 litru osolené vroucí vody. Jak dlouho se květák vaří? Bude to trvat 10 až 12 minut. Tuto dobu lze zkrátit rozdělením zeleniny na menší růžičky. Důležité je ho nepřevařit – nejlépe chutná a vypadá, když zůstane křupavý a pevný.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč květák při vaření voní?

Někteří labužníci se vyhýbají konzumaci květáku kvůli nepříjemnému zápachu, který vychází z hrnce během vaření. Ve skutečnosti to nemusí být příliš lákavé, ale to není důvod k tomu, abyste tuto chutnou zeleninu úplně vyřadili ze svého jídelníčku. Za nepříjemný zápach jsou zodpovědné obsažené sloučeniny síry.

Jak se zbavit nepříjemného zápachu květáku? Nejprve ho vařte bez pokličky. Do vody můžete dát i lžičku jedlé sody, abyste neutralizovali nenáviděný odér. Mimochodem, květák si zachová svou lákavou barvu.

Jak na to, aby květák nezhořkl?

Hořkost objevující se neodborným zpracováním bere z jídla veškerý požitek. I s tímto problémem si snadno poradíte. Do vody, ve které květák vaříte, přidejte trochu cukru (stačí 1 lžička na 1 litr tekutiny). Pro neutralizaci hořké pachuti skvěle poslouží i pár lžic mléka.

Proč se vyplatí jíst květák?

Díky našim trikům se podaří přesvědčit i toho nejzarputilejšího skeptika, aby kontroverzní zeleninu vyzkoušel. Tušíme, že skupina milovníků květáku se začne rychle rozrůstat! Do tohoto klubu se vyplatí vstoupit, protože zelenina v sobě ukrývá mnoho cenných látek, díky kterým bude snazší pečovat o dobrou kondici celého těla.

Květák je velmi dobrým zdrojem vlákniny, takže podporuje bezproblémovou činnost střev, reguluje trávicí procesy a podporuje odstraňování usazenin a toxinů. Má protizánětlivé a baktericidní vlastnosti – to vše díky dříve zmíněným sloučeninám síry. Díky květáku bude snazší poskytnout tělu vitamíny A, B6, C a K, které rozhodují o správném fungování energetického metabolismu, imunity, zrakového orgánu a nervové soustavy.

Zdroj: https://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--864/all-about-cauliflower.asp
Přidat na Seznam.cz