Konzumace mrkvové šťávy nalačno podporuje celkové zdraví
Domácí příprava mrkvové šťávy je jednoduchý způsob, jak si dopřát skutečnou dávku vitamínů. Má mnoho blahodárných vlastností, díky kterým se postará o zdravé a vitální tělo. Stojí za to přidat ji do svého jídelníčku, abyste si užili zdraví a krásnou pleť. Jaký čas je ideální pro pití této šťávy?
Vlastnosti mrkvové šťávy
Tato šťáva napomáhá regulovat všechny funkce našeho těla a je nejlepším zdrojem vitamínu A a obsahuje velké dávky vitamínů B, C, D a K. Pravidelné pití této šťávy napomáhá například při zácpě, při střevních problémech, při jaterních problémech, nebo dokonce při problémech se srdcem a očima. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje správné fungování střev a díky sloučeninám síry také napomáhá rozvoji prospěšných bakterií ve střevech. Tato šťáva odstraňuje z těla nebezpečné toxické látky a také zvyšuje celkovou hladinu antioxidantů.

Kolik šťávy vypít denně?
Mrkvová šťáva je velmi zdravá, ale stejně jako vše vyžaduje umírněnost při konzumaci. Můžete ji pít každý den, nicméně v určitých dávkách.
Kolik mrkvové šťávy pít denně, závisí na věku osoby:
- dospělé osoby – 2 sklenice denně,
- děti starší 7 let – 1 šálek denně (250 ml),
- děti od 4 do 6 let – 170 ml mrkvové šťávy denně.
Mrkvová šťáva může během dne nahradit jednu porci zeleniny a ovoce. Příliš mnoho vypité šťávy může přispět ke zvýšené podrážděnosti, změnám barvy a suchosti kůže, zvětšení jaterních hodnot, a v extrémních případech až k vypadávání vlasů.
Kdy pít mrkvovou šťávu?
Mnoho lidí dělá chybu a konzumuje mrkvovou šťávu večer nebo odpoledne. Ukazuje se však, že mrkvová šťáva je nejlepší pro konzumaci na lačný žaludek nejméně 15 minut před jídlem. Díky tomu budou živiny obsažené v ní účinněji absorbovány do organismu. Je třeba si uvědomit, že šťáva nemůže nahradit samotné jídlo, takže po vypití byste měli jíst standardní snídani. Pití pouze samotné šťávy může vést k poruchám trávení.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/carrot-juice-benefits
