Karbanátky se šťavnatostí a nutričními hodnotami díky jáhlům místo strouhanky
Tradiční karbanátky jsou nedílnou součástí naší kulinářské scény. Není se čemu divit – jsou cenově dostupné, snadné a rychlé na přípravu, a navíc nabízejí široké možnosti servírování. Základem receptu je obvykle směs kuřecího, vepřového nebo hovězího mletého masa, vaječného žloutku, strouhanky, cibule, česneku a různých druhů koření. Co když ale strouhanku nahradíme jinou, zdravější přísadou?
Jáhly místo strouhanky
Karbanátky chutnají skvěle jak s bramborovou kaší, tak i s celými brambory, ale i s rýží nebo krupicí. Přebytky se mohou druhý den ohřát a podávat s obyčejným chlebem jako jednoduchá večeře nebo oběd na cesty. Výhodou je, že chutnají dospělým i dětem. Jedinou podmínkou je, aby připravené mleté maso mělo správnou konzistenci, měkký vnitřek a křupavou kůrku. Jak tohoto efektu dosáhnout pomocí jedné ingredience?
Strouhanka je sice klasickou přísadou do karbanátků, ale rozhodně ne nejlepší. Chce to spoustu zkušeností, aby se karbanátky povedly tak, jak mají. Strouhanku lze však s úspěchem nahradit vařenými jáhlami (na 250 gramů stačí dvě polévkové lžíce). Strouhanka totiž z masa vytáhne více vody než jáhly a výsledný pokrm je po jejím přidání často vysušený. Vyzkoušejte následující recept.
Jak na to?
K těmto karbanátkům budete kromě vařených jáhel potřebovat také sezamovou pastu, ale výsledek rozhodně stojí za to. Připravte si 250 gramů mletého masa, tři lžíce sezamové pasty tahini, dvě lžíce vařených jáhel (mohou být celozrnné), petržel, sůl a pepř podle chuti a lžičku červené papriky v prášku nebo jiného libovolného koření.
Jáhly uvařte ve vodě podle návodu a nechte vychladnout. Petrželku nasekejte na malé kousky. Maso vložte do větší mísy. Přidejte tři lžíce sezamové pasty tahini, uvařené jáhly, veškeré koření a vše dobře promíchejte. Z hmoty formujte malé placičky. Nakonec na pánvi rozehřejte tuk podle své volby a smažte karbanátky z obou stran po dobu deseti minut.
Zdroj: https://grumpyshoneybunch.com/moms-millet-meatballs/