Jednoduchý trik pomůže lépe vařit a ještě ušetřit. Zátka u oleje má tajnou funkci
Rostlinný olej je univerzální přísada, kterou lze snadno nalézt v každé kuchyni. Používáme jej nejen k pečení, do salátů nebo smažení. Mnohdy najde své uplatnění i při čištění domácnosti. Velmi často ho však používáme příliš mnoho, a tak ho rychle ubývá. Díky zátce vám vydrží o něco déle a vy můžete ušetřit.
Součást stravy
Olej není nic jiného než tuk získaný z olejnatých semen. Je to jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu E, který se nazývá také vitamínem mládí. Zdravé vlastnosti olejů přiměly i dietology, aby zařadili oleje mezi nejdůležitější složky ve vyvážené stravě. Pravidelně přidávané do jídel zlepší nejen chuť jídel, ale splní i různé individuální potřeby těla.
Obohacení nabídky o zdravé oleje neposkytuje tělu jen denní dávku nenasycených mastných kyselin, které účinně chrání před četnými chorobami oběhového systému, ale dokážou snižovat riziko vzniku rakoviny, které je při dnešním způsobu života velmi velké. Kvalitní oleje se doporučují přidávat i do prvních dětských příkrmů. Dokážou zlepšit absorpci vitamínů rozpustných v tucích.
Tajná funkce olejové zátky
Málokdo ví o tom, že olejová zátka na láhvi má skrytou jednu šikovnou funkci. Při jeho používání je lepší se zaměřit na použité množství oleje při vaření nebo smažení. Obvykle otevřeme olejovou láhev a odtrhneme uzávěr, který se nachází v horní části. Ten následně skončí v koši, to je ovšem velká chyba. Namísto vyhození této části ji zkuste otočit vzhůru nohama. Tento kus plastu poté znovu vložte do otvoru na láhvi.
Takto získáme pohodlný dávkovač, díky kterému během vaření použijeme mnohem méně oleje. Olej vydrží mnohem déle a není pak nutné ho tak často kupovat. Je třeba připomenout, že rostlinný olej ve správném množství přináší spoustu zdravotních výhod. Je to především kvůli omega-3 a omega-6 a vitamínům D, E a K.
Zdroj: https://metro.co.uk/2021/02/23/woman-shows-pull-tag-hack-to-stop-oil-pouring-out-of-the-bottle-too-fast-14134142/