Jediná chyba zkazí celý vývar. Jen tak do něj hodit sůl se nevyplatí

Vývar je tradiční polévka, kterou milují snad všichni. Každá rodina na něj bude mít svůj vlastní recept, dá se připravit na mnoho způsobů. Víte ale, kdy polévku osolit, abyste nepokazili její chuť a aby bylo opravdu znát, že jste ji osolili? Mnoho lidí pokrmy přesoluje, pokud ve vývaru bude soli málo, nebude zase chutnat tak dobře. Záleží na tom, kdy ji osolíte, proto je potřeba znát triky, kterými docílíte skvělé chuti polévky.

Chuť tradiční polévky závisí na mnoha faktorech

Milujete vývar a děláte si ho často doma? Může se stát, že bude pokaždé chutnat jinak. Záleží totiž nejen na tom, kdy ho osolíte, ale také na kvalitě masa, těstovin nebo zeleniny, které do polévky dáváte. Někdo polévku vaří několik hodin v obyčejném hrnci, jiný rád používá pomalý hrnec, který usnadní spoustu práce. Přidává se také koření a jeho množství je ovlivněno tím, co do polévky dáte za suroviny.

V kuchyni je sůl nenahraditelná. Potřebujeme ji do každého pokrmu. Bez ní se většina jídel nedá ani sníst. Je také nezbytná pro dochucení vývaru, protože jestli chcete dokonalé jídlo, které bude chutnat skvěle, vyplatí se mít sůl nejen po ruce, ale také vědět, v jakém okamžiku vývar osolit, aby byla jeho chuť výrazná. Solit byste ho například neměli hned na začátku vaření.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy je vhodný čas vývar osolit?

Solíte vývar poté, co se maso začne vařit? Dělat byste to neměli, protože tím ovlivníte chuť celé polévky. Sůl totiž minimalizuje uvolňování tuku z masa. Je tedy potřeba dbát na jedno důležité pravidlo, aby byl vývar dokonalý. Už naše babičky totiž věděly, kdy vývar osolit. Většina z nich to dělala na konci vaření, asi 10 minut před dokončením polévky.

Je navíc jedno, jestli jste se pustili do masového nebo zeleninového vývaru – tohle je pravidlo, které platí pokaždé. Důležité je také vědět, kolik soli budete na vývar potřebovat, protože někdo ho vaří v desetilitrovém hrnci a někdo si vezme hrnec menší. Kromě soli ale můžete přidat jiné koření, například bobkový list nebo nové koření. To se vyplatí hodit do polévky hned na začátku vaření.

Zdroj: https://www.americastestkitchen.com/cooksillustrated/how_tos/9161-science-when-should-you-add-salt-during-cooking
Přidat na Seznam.cz