Jahody milují děti i dospělí. Málokdo je ale umí správně umýt

Opláchnutí jahod vodou a odstranění stopky nestačí, abyste se zbavili všech nečistot včetně škodlivých bakterií, které se na ovoci často vyskytují. Vyplatí se proto vědět, jak jahody před konzumací správně umýt, abyste se nevystavili zdravotním problémům.

Správný postup mytí

Pokud chcete mít jistotu, že jahody zbavíte skutečně všech nečistot, omyjte je ve dvou roztocích. První bude alkalický roztok – k tomuto účelu si připravte vodu, ve které rozpustíte lžičku jedlé sody. Poté jahody důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Druhým krokem je umytí jahod v kyselém roztoku. Stačí do vody přidat trochu jablečného octa. Ovoce by v každém roztoku mělo strávit asi 5 minut a na závěr jej vždy opláchněte pod tekoucí vodou.

Zkusit můžete umytí jahod ve slané vodě. Tento postup je účinnější než mytí ve vodě samotné. Tento levný a jednoduchý způsob nijak nenaruší chuť ovoce. Na rozdíl od jedlé sody se sůl neusazuje ve slupce, což může ovlivnit chuť i aroma jahody.

Zdroj obrázku: Freepik

Omyté jahody rychle ztrácejí čerstvost, proto bychom je měli jíst hned po umytí. Pokud jahody omyjete, ale nezkonzumujete celou porci, před vložením do lednice je důkladně osušte.

Jahody je třeba vždy pečlivě omýt, protože rostou v blízkém kontaktu s půdou a snadno na sebe vážou nejen špínu, ale i různé bakterie. Nikdy tedy nejezte jahody bez omytí, riskujete zcela zbytečně své zdraví.

Proč je zdravé jíst jahody?

Žádné jiné tuzemské ovoce neobsahuje tolik manganu jako právě jahody. Tento prvek je přitom klíčový pro celkový stav metabolismu – zajišťuje správnou tvorbu krve, růst a pevnost kostí, vyživuje nervy a mozek. Jahody dále obsahují zdravé třísloviny, které v těle působí protizánětlivě a antibakteriálně. Ve střevech na sebe vážou těžké kovy a zmírňují také různé střevní obtíže. V jahodách nalezneme ještě mnoho dalších látek, jako je například kyselina listová, vitamín C a draslík.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-clean-strawberries
Přidat na Seznam.cz