Hřebíček je víc než oblíbené koření. Místo má především v lidové medicíně, zbaví bolesti i vrásek

I když ho máme spojený většinou s vánočními svátky, hřebíček můžeme využívat během celého roku. Má totiž spoustu vlastností, které se budou hodit. Pomůže v boji proti vráskám, a dokonce ho můžete žvýkat místo žvýkačky, protože neutralizuje zápach z úst. Jak si udělat nálev z hřebíčku a jaké vlastnosti v něm najdete?

Jaké má hřebíček vlastnosti?

Hřebíček má spoustu zdravotních výhod, které by bylo škoda nevyužít ve svůj prospěch. Není ale vhodný pro každého, proto se raději poraďte s lékařem, jestli je pro vás toto koření vhodné. Největším producentem je Tanzanie. Hřebíček má červené plody, které získávají svou typickou hnědou barvu sušením. Rostliny jsou vysoké až 15 metrů. A jakými vlastnostmi tedy hřebíček vyniká?

Vlastnosti hřebíčku jsou známé hlavně ve zdravotnictví. Už naše babičky věděly, jak toto koření využít. Používá se především proti bolestem zubů, působí jako anestetikum. Kromě toho ale uleví také trávicímu traktu. Existuje také hřebíčkový olej, kterým si můžete mazat postižená místa. Obsahuje vitaminy, jako je A, C nebo K. Také v něm najdete spoustu bílkovin, tuků i vlákniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Hřebíčkový nálev snadno a rychle

Vápník, fosfor nebo železo jsou jeho nedílnou součástí. Pokud ho budete jíst pravidelně, dostaví se nejen dobrá nálada, ale také podpoříte tvorbu inzulinu. Nálev si připravíte velmi snadno, a dokonce dvěma způsoby. Můžete si vybrat, která varianta vám bude více vyhovovat. Vlastností hřebíčku je také to, že pomáhá lidem s nízkým libidem.

Hřebíčkový nálev si můžete buď z celých hřebíčků, nebo použít mleté. V prvním případě budete potřebovat lžičku hřebíčku, kterou zalijete 200 ml vroucí vody. Přikryjte a nechte louhovat sedm minut. Poté ho můžete pít. Jestliže se rozhodnete pro variantu z mletého hřebíčku, bude postup stejný, ale čekat budete na nálev o něco déle – 10 minut.

Zdroj: https://www.wellandgood.com/benefits-of-cloves/
Přidat na Seznam.cz