Fazole obohatí jídelníček typickou chutí i spoustou vitamínů. Díky správné přípravě budou lehce stravitelné

Fazole jsou jedny z lusků, které se jí pouze v sezóně. Ta trvá od konce června několik týdnů, takže si je můžeme užít jen krátkou dobu. Pokud jste fazole nikdy neměli rádi nebo jste je doposud neměli možnost ochutnat, je čas to změnit. Nejen že nabízí jedinečnou chuť, jsou také plné mnoha živin, které prospějí zdraví. Ale tím to nekončí! Najdeme-li fazole za atraktivní cenu, je nejlepší si je dopřát v nějakém skvělém receptu. Jak je vařit a podávat? Na tyto a další otázky odpovíme.

Pár slov o fazolích

Co potřebujete vědět o fazolích? Předně to, že se vedle hrachu, cizrny a čočky řadí mezi luštěniny a letničky. Každoročně vytváří plody v podobě lusků, které ukrývají semena, která jsou považována za delikatesu. První fazole se objevují na konci června, jejich sezóna je poměrně krátká, zato bývá bohatá. Pokud nám chutnají, pak je pravděpodobně zpracováváme, jak nám to naše kulinářská fantazie dovolí, ale někteří z nás si je také zamrazí, aby si mohli dopřát fazole i mimo sezónu. Fazole se nemusí pouze vařit a podávat jako oběd, jsou také skvělým doplňkem k večeři i přísadou do past nebo jiných jídel.

Mohlo by vás zajímat:  Na kukuřici v plechovce zapomeňte. Skutečnou chuť i zdravotní prospěch získáte jedině z čerstvého klasu

Co ve fazolích najdete?

V případě fazolí se jejich skvělá chuť snoubí s jejich složením. V první řadě je třeba zdůraznit, že jsou nízkokalorické, obsahují velkou dávku vlákniny, která má velmi uklidňující a povzbuzující účinek na střeva, a obsahují také bílkoviny. Z posledně jmenovaného důvodu se doporučují všem, kteří každý den vyvíjejí duševní a fyzickou námahu, a také těm, kteří se vyhýbají konzumaci masa. Prospěšných látek je ve fazolích ovšem více.

Fazole jsou bohaté na vitamíny. Nejpočetnější jsou ze skupiny B, které blahodárně působí na celý organismus, zejména na oběhový, nervový, imunitní a trávicí systém. Kromě toho jsou v něm přítomny také vitamíny C, A a E. Na druhé straně fazole nabízejí více mikro a makro prvků. To je dobrá zpráva pro lidi trpící srdečními chorobami i pro ty, kteří jsou vystaveni chronickému stresu. Fazole také obsahují fosfor a vápník a jsou nezbytné, pokud si chceme užít správný stav kostí a zubů.

Zdroj obrázku: Freepik

Může tedy každý bezstarostně jíst fazole? Ukazuje se, že lidé s refluxem a cukrovkou by si na ně měli dávat pozor. V druhém případě to souvisí s tím, že fazole mají vysoký glykemický index.

Mohlo by vás zajímat:  Čokoládu milují nejen děti. Tahle dobrota ale nepatří do psí misky, může je i zabít

Fazole, stejně jako všechny lusky, mohou způsobit nepříjemné potíže, jako je plynatost. Proto se nedoporučuje jíst fazole syrové. I když je chceme uvařit, je třeba mít na paměti několik věcí, abychom minimalizovali plynatost. V první řadě se vyplatí fazole před vařením důkladně namočit (stačí cca 30 minut), poté dobře propláchnout a následně povařit. Pokud jsou naše fazole hotové, vyplatí se je dobře vychladit a jíst bez slupky.

Mnoho lidí také často přemýšlí, jak dlouho fazole vařit. Vše záleží na tom, jaké lusky máme. Mladší vyžadují méně času, starší o něco déle. Ale obecně se čas vaření pohybuje v rozmezí 15–20 minut. Jak poznáme, že jsou fazole hotové? Po rozříznutí zrnka by jeho povrch měl zešedivět a zvrásčit. Vždy můžeme jednu fazoli ochutnat: když je měkká, je to známka toho, že jsou fazole hotové.

S čím fazole jíst?

Tuto otázku si klade mnoho lidí, zvláště když nás běžná verze trochu nudí nebo když absolutně netušíme, jak je jíst. Varianta s posypanou solí samozřejmě není nejhorší, ale uvařené fazole stačí posypat čerstvě nasekaným koprem s máslem a trochou soli a podávat s krupicí nebo bramborami. Pokud dáváte přednost odlehčené verzi, mohou být fazole ingrediencí letních salátů a podávané s hlávkovým salátem, rajčaty, okurkami, paprikami a další zeleninou.

Mohlo by vás zajímat:  Zatuchlé oblečení má snadné řešení. Poradíte si i bez toto, že byste ho museli vyhodit

S čím fazole jíst? Vše záleží na tom, jaký pokrm chceme vykouzlit. Pokud potřebujeme něco originálního, můžeme si z nich připravit pastu a namazat si ji na chleba: nejlépe chutná krajíc čerstvého chleba nebo grilované plátky. Po vychladnutí můžete uvařené fazole orestovat s cibulí a česnekem. Pokud k tomu přidáme uvařené těstoviny a krémovou omáčku, může takový pokrm překvapit celou rodinu.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320192
Přidat na Seznam.cz