Front View Tasty Meat Burger With Cheese Salad Dark Background

„Fastfood je stejný, jako moje vánoční cukroví,“ stojím si za stylem mého stravování

Každý řekne, že fastfood je něco špatného, možná odporného. Ale co si budeme nalhávat, každý tam za svůj život určitě několikrát byl a něco zkusil. S vědomím, že to jistě není to nejlepší a nejkvalitnější jídlo na planetě. I když, je opravdu tak špatné, jak se o něm říká? V kvalitě, zdraví a výživové hodnotě mají některé pokrmy určitě co dohánět. Ale potom tu jsou i možné mýty.

Internet občas může být divokým západem, plným názorů, teorií a domněnek, které se šíří rychleji než blesk. A jedna z těch věcí, co se pořád objevují, je tahle historka o hamburgeru z té velké známé fast food sítě. O hamburgeru, co prý vydrží věčnost bez známek zkázy. A samozřejmě, hned se najdou experti, kteří začnou vykládat, že je to kvůli tomu, že je plný chemikálií a různých náhražek.

Mohlo by vás zajímat:  Majonézu si snadno sami umícháte. A co nestihnete sníst, jednoduše spotřebujete i jinak

Ale podívejte, já tomu říkám, že je třeba mít trochu selský rozum. Berme to od základu. Vánoce se blíží, jak už to tak bývá, a všude se začne péct cukroví. Moje mamka, ta si na to potrpí. Každý rok vyrobí spousty druhů cukroví, a toho je pak po domě, jak se říká, „habakuk“. A víte co? To cukroví vydrží. Vánoce končí, Nový rok se rozjíždí, a vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, všechno je stále v pohodě.

A nikdo, ale fakt nikdo si nemyslí, že je to proto, že je mamka cukrářský alchymista a do těch svých sladkých výtvorů míchá nějakou tajemnou chemii. To prostě nedává smysl. Ono je to o něčem úplně jiném, a to je, vlhkost. Nebo spíš její absence. Vysvětlení je snadné, vlhkost je kámoš plísně. Tam, kde je vlhkost, tam se plíseň má čile k světu. Cukroví, to se peče, voda se z něj vypaří a co zbyde, je suché, pevné a málo přívětivé pro jakékoli mikroby, co mají chuť se nastěhovat.

Mohlo by vás zajímat:  Výroba briket a palivových pelet z listí: Alternativní způsoby využití v domácnosti

A teď se vraťme k tomu hamburgeru. Já si pamatuju, když se o tom začalo mluvit. Jeden chlapík nechal hamburger na poličce a nic se s ním nedělo, ani po týdnech. A všichni na to křičeli, že je to kvůli tomu, že je to vlastně „plast“. Ale nezapomeňte, že to, co se vám podaří vydolovat z toho obalu, má také minimum vlhkosti. Ten hamburger se peče, ta houska se peče, všechno dohromady se připravuje tak, aby to bylo možně co nejvíc „dry“. A jak to pak sedí na vzduchu, tak se i ten poslední zbytek vlhkosti pěkně vytratí.

Mohlo by vás zajímat:  Menu v all inclusive hotelu nemusí vůbec odrážet tradiční pokrmy dané destinace

Takže když příště uvidíte tu fotku „nekonečného“ hamburgeru, než začnete sdílet další teorie spiknutí, vzpomeňte si na vánoční cukroví. To taky vydrží. A když se vám podaří uvařit jídlo, co nekazí, tak tleskejte sami sobě na rameno, že jste mistr šéfkuchař, ne chemický inženýr. Prostě a jednoduše, je to o tom, udržet věci suché. A to je věda, která se nezmění.

Zdroj: Autorský text, emailový příspěvek, https://magazin.aktualne.cz/kuriozity/video-burger-z-mcdonalds-ani-po-30-dnech-nezplesnivel/r~c2c8ebca590111e497f0002590604f2e/
Přidat na Seznam.cz