Dřevěné kuchyňské pomůcky jsou stále nejoblíbenější, při správné péči vydrží dlouho krásné

Krájecí prkénko, vařečka, špachtle a jiné, to všechno jsou dřevěné kuchyňské nástroje, které mají jedno společné: musíme je správně udržovat. Dřevo stále ještě patří mezi oblíbenější materiál než moderní silikonové a plastové varianty. Dřevěné nástroje jsou zkrátka stálicí, která jen tak nezmizí. Musíte se ale o ně dobře starat, aby vám vydržely co nejdéle.

Nevhodné do myčky

Každá moderní kuchyně je vybavena myčkou na nádobí, která hospodyňkám značně usnadnila život. Ne všechno kuchyňské nádobí do ní ale můžete dát – a platí to právě i pro to dřevěné. Ihned po použití je omyjte horkou vodou – čím více si dáte na čas, tím hůře se zbytky jídla budou čistit a tím více může dojít k narušení povrchu dřevěného nástroje. Pokud horká voda nepomůže, můžete ji smíchat s trochou saponátu nebo s citronovou šťávou – ta pomůže proti zabarvení dřeva. Poté omyjte čistou vodou.

Zdroj obrázku: Freepik

Jedlá soda

Jedlá soda čili soda bikarbona bohužel není vhodná k čištění dřevěných předmětů, protože způsobuje ztmavnutí barvy. K mytí je skvělý ocet a pro lepší lesk také med.

Sušte na slunci

Ideální je, když svoje dřevěné nástroje vysušíte rovnou na sluníčku. Když to není možné, zkuste topení nebo místo poblíž topení.

Zdroj obrázku: Freepik

Proti zápachu

Pokud dřevěné nástroje navzdory umytí páchnou, je dobré použít citronovou šťávu – a to i v případě, že už jste ji používali při mytí. Tentokráte ale citronovou šťávu neoplachujte, ale nechte ji proniknout do dřeva.

Pravidelná údržba

Čas od času můžete dřevěné nástroje otřít voskovaným papírem. Hrubý povrch opotřebovaného dřeva vyhlaďte brusným papírem. Každých několik měsíců impregnujte kuchyňským olejem (stačí jej potřít olejem a nechat přes noc vstřebat – zbytek odsajete papírovými ručníky). Chráníte tak své příslušenství před vlhkostí a čisticími prostředky.

Zdroj: https://www.apartmenttherapy.com/how-to-care-for-wooden-utensils-206883
Přidat na Seznam.cz