Díky správnému prořezání na podzim bude angrešt příští sezónu obsypaný plody
Velmi jednoduchým způsobem můžete podpořit angrešty do nové sezóny, aby přinesly hodně plodů. Celý trik spočívá v jejich každoročním prořezávání. Zjistěte, proč byste tento krok neměli přeskočit. Udělejte ho na podzim a na jaře si můžete vychutnat krásně kvetoucí keře.
Podzimní prořezávání
Podzimní prořezání připraví keře na nadcházející zimu. I když na jaře obvykle prořezáváme angrešt, tento krok se nevyplatí přeskočit ani na podzim. V tomto ročním období provádíme tvarovací řez. Spočívá v odstranění starých nebo poškozených výhonků, které by v kombinaci s padajícími listy a obdobím dešťů mohly sloužit jako živná půda pro bakterie a houby.
Odstraněním nepotřebných větví zbavíme keř příliš velkého množství výhonků a snížíme frekvenci aplikace minerálních hnojiv. Takto připravený keř má větší sílu pro přežití náročných povětrnostních podmínek. Tímto způsobem mu umožňujeme i více plodit v jarním období. Správně provedené ošetření jasně zlepšuje mikrocirkulaci vzduchu a poskytuje rostlině neomezený a volný přístup k přirozenému světlu.

Omlazující péče
Jedním z nejdůležitějších kroků při celoroční péči o angrešt je provést takzvaný omlazující řez. To je obzvláště důležité, pokud v naší zahradě rostou starší sazenice hustých angreštů. Léčba se vyplatí hlavně v tom případě, že jsme keřům dosud nevěnovali příliš mnoho péče.
Omlazující řez se nejlépe provádí brzy na jaře. Tehdy odstraníme většinu slabých výhonků a ponecháme maximálně pět nejsilnějších. V následujícím roce zkrátíme větvičky o 1/3 celkové délky a mrtvé nebo křížící se výhonky úplně odřízneme. Tímto způsobem zlepšíme celkový stav rostliny, což bude mít za následek hojnější úrodu.
Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/gooseberries/cutting-back-gooseberry-bushes.htm
