Čerstvé maliny je škoda míchat do marmelády. Letos vyzkoušejte malinovou tinkturu, nebudete litovat

Malinová tinktura je nezbytností v domácích lékárničkách našich babiček. Má mnoho pozitivních vlastností. Malina může pomoci snížit tlak a posílit srdce. Tato tinktura dokáže zmírnit menstruační bolesti nebo gastrointestinální problémy. Samozřejmě se musí pít v přiměřeném množství.

S čím pomáhá malinová tinktura

Sezóna pro maliny začíná v květnu a trvá do září. Tyto malé červené plody, které Srbi nazývají také červeným zlatem, jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Najdeme v nich hořčík, draslík, vápník, měď, vitamíny C, E, PP a vitamíny skupiny B. Z minerálů v nich najdeme ještě železo. Obsahují také organické kyseliny jako kyselinu jablečnou, askorbovou a citrónovou.

Malinová tinktura je nejlepší ta, která je vyrobena na bázi lihu nebo vodky. Organické kyseliny v ní obsažené čistí tělo od toxinů. Kromě toho kyselina salicylová má podobný účinek jako aspirin. Dokáže stimulovat potní žlázy, to znamená, že pomáhá v boji proti horečce. Někteří také používají tuto tinkturu v počátečních příznacích nachlazení. Malina má i protizánětlivé vlastnosti. Funguje dobře při žaludečních problémech.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si vyrobit malinovou tinkturu

Na tinkturu budete potřebovat 1 kg zralých malin, 0,5 l lihu (95%), 0,5 l vodky (40%) a 0,4 kg cukru. Umyté maliny zalijte lihem a vodkou. Ovoce by mělo být zcela zakryto alkoholem. Potom nádobu uzavřeme a necháme stát na teplém místě čtyři týdny. Důležité je každých pár dní nádobu protřepat. Po měsíci přeceďte přes sítko a nalijte do lahví. Zbylé maliny se posypou cukrem a nádoba se znovu protřepe, aby se cukr smíchal s ovocem. Když se cukr rozpustí, zbylé maliny v nádobě vymačkáme, aby se získala co nejhodnotnější směs.

Nakonec zkombinujeme složky dohromady a nalijeme do lahví. Nechte tinkturu na tmavém a chladném místě minimálně tři měsíce. Ideální malinová tinktura by měla mít krásnou červenou barvu a měla by být čirá. Tato tinktura má uklidňující a posilující účinek. Jak jsme však již zmínili, ve složení tinktury je velké množství alkoholu, takže se musí užívat mírně a s jejím množstvím se to nesmí přehánět.

Zdroj: https://1000worldrecipes.com/recipe/show/raspberry-tincture
Přidat na Seznam.cz