Černý česnek prospěje mnohem víc než bílý a obávat se nemusíme ani typického zápachu

Černý česnek se stále více objevuje na pultech obchodů. Rozdíl však není jen v barvě. Má také zcela jinou chuť a strukturu. Černý česnek obsahuje ve srovnání s tím klasickým mnohem více prospěšných látek a po konzumaci není z úst cítit silný zápach. Je však obtížnější jej připravit. Jak na to?

Co je černý česnek?

Černý česnek je fermentovaný čerstvý bílý česnek. Až na 60 dní je uložen ve speciální komoře se zvýšenou teplotou a vlhkostí, kde postupně dozrává. Díky tomu se mění jeho složení, chuť, barva a struktura. Černý česnek se vyznačuje nasládlou chutí, je měkký a lehce lepí. Svou vůní připomíná uzenou švestku. Navíc jsou v něm cítit i chuťové tóny sušených meruněk, sójové omáčky nebo balzamikového octa.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní benefity černého česneku

Černý česnek obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Dokonce jich obsahuje více než čerstvý bílý česnek. Obsažené účinné látky a minerály lidský organismus lépe vstřebává a využije všechny jeho cenné složky. Hlavní složkou je látka zvaná S-alylcystein, která má silné antioxidační účinky, a díky tomu pomáhá eliminovat přebytečné volné radikály v těle a zpomaluje tím stárnutí. Navíc je skvělým zdrojem hořčíku, vápníku a zinku. Působí pozitivně na imunitní a trávicí systém lidského těla. Také pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cukrů, triglyceridů a cholesterolu v krvi.

Jak si připravit černý česnek doma?

Jelikož se černý česnek stává stále více populární, je možné ho zakoupit i v obchodech. Nicméně je možné si jej připravit i doma. Je nutné myslet na to, že proces přípravy je zdlouhavý a poměrně náročný. Veškerá příprava spočívá v uložení čerstvého česneku v komoře vyhřívané na 60 °C se zvýšenou vlhkostí po dobu nejméně šesti týdnů. Černá barva se začne objevovat až po mnoha dnech fermentace.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-garlic
Přidat na Seznam.cz