Bylinky dodají pokrmům tu nejlepší chuť. Díky sušení si zachovají aroma až jeden rok

Bylinky jsou základem připravovaných pokrmů, protože dokážou dodat patřičné aroma i delikátní chuť. Pomáhají také s různými neduhy a mají obrovské využití v lidovém léčitelství. Musí se s nimi nakládat obezřetně a hlavně se musí správně sušit a skladovat. Jakým způsobem bylinky sbírat, čistit a sušit? Jak se musí skladovat, aby zásoby vydržely až do další sklizně?

Jak sbírat a sušit bylinky

Bylinky se doporučuje sbírat z ověřených zdrojů, ideálně z vlastní zahrádky nebo z květníků, případně z míst, která nejsou v blízkosti průmyslových objektů, silnic nebo jiných zdrojů znečištění. Když jsou zaprášené, je možné je zlehka opláchnout pod tekoucí vodou a opatrně osušit papírovými utěrkami. V ostatních případech se musí jen zkontrolovat, zda se na nich neobjevuje hmyz nebo nejsou části rostlin poškozené. Mohou se sušit listy či okvětní lístky zvlášť nebo je možné sušit bylinky ve svazcích v závěsu.

Zdroj obrázku: Freepik

V podkroví i v kůlně

A kde bylinky sušit? Vhodné je najít místo, které je suché a s přístupem vzduchu, optimální je podkroví, půda, altán, ale dobře poslouží též zahradní domek nebo kůlna. Sušit bylinky je možné rovněž v interiéru, nesmí být vystaveny slunečnímu záření a průvanu. Není vhodné je sušit v kuchyni, v garážích nebo ve skladech, kde by mohly načichnout různými pachy. Naprosto nevhodný je sklep, kde je vyšší vlhkost vzduchu, byliny by mohly navlhnout a plesnivět.

Skladování v papíru nebo ve skleněných nádobách

Důležité je sušit bylinky co nejkratší dobu, aby si uchovaly biologicky aktivní látky. Hned po dosušení se musí uložit do papírových sáčků nebo do uzavíratelných skleněných nádob. Při sušení může dojít k zhnědnutí určitých částí rostlin, zejména kvítků, takové kusy je třeba vyhodit. Jemné lístky máty, meduňky nebo květů levandule či černého bezu je vhodné sušit na sítech nebo na pergamenu, eventuálně na provázku v závěsu. Okvětní lístky růží nebo měsíčků obsahují větší množství vody, proto je nutné je pravidelně rozhrnovat, aby nedošlo ke hnití. Sušit lze též plody šípku, rakytníku nebo jeřábu například v troubě při 35 stupních Celsia při pootevřených dvířkách nebo v sušičce na ovoci. Jemné bylinky se tímto způsobem nedoporučuje sušit vůbec. Trvanlivost sušených bylin je jeden rok.

Zdroj: https://www.thespruce.com/how-to-dry-and-store-herbs-1403397
Přidat na Seznam.cz